Opmerkelijk

Ontslagen ober: 'Ik ben niet onbeschoft, ik ben Frans'

26 maart 2018 13:14 Aangepast: 26 maart 2018 22:25
Beeld © iStock

Een ober in Canada die werd ontslagen omdat hij zich volgens zijn werkgever 'agressief, onbeschoft en respectloos' gedroeg, zegt dat hij helemaal niet brutaal was. Hij wordt gediscrimineerd vanwege zijn Franse afkomst, stelt hij in een klacht.

Die heeft hij ingediend bij het mensenrechtentribunaal in de Canadese provincie British Columbia. Hij wil dat het restaurant in Vancouver dat hem de laan uitstuurde, wordt gestraft vanwege 'discriminatie tegen mijn cultuur'.

Directer en expressiever

De restauranteigenaar zegt dat de werknemer herhaaldelijk is berispt vanwege zijn gedrag. Daarvoor kreeg hij zowel mondelinge als schriftelijke waarschuwingen. Maar de ober, Guillaume Rey, zegt dat de Franse cultuur nu eenmaal 'directer en expressiever is' dan de Canadese.

Dat zijn omgang met collega's, aan wie hij geregeld de leiding gaf, weleens kon overkomen als snauwen, zegt hij te hebben overgehouden aan zijn opleiding in de Franse horeca. Zijn werkgever erkent dat hij zijn werk naar behoren deed, ondanks het meningsverschil over de manier waarop hij anderen benaderde.

Aanklacht niet van tafel

Het restaurant heeft nog geprobeerd de aanklacht bij het mensenrechtentribunaal van tafel te krijgen, maar één lid van het tribunaal wil per se dat de ober zijn verhaal komt doen. "Hij moet maar eens uitleggen wat het precies is aan zijn Franse afkomst waardoor mensen kennelijk steeds geneigd zijn te denken dat zijn gedrag op de werkvloer niet acceptabel is."

Kraanwater in het restaurant: moet dat gratis zijn?

Een horecaprobleempje dat telkens weer opduikt: als je graag gewoon kraanwater drinkt bij je diner, mag het restaurant daar dan geld voor vragen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore