Opmerkelijk

Kalfje voor Yvon Jaspers wordt duur cadeau, boerin krijgt hoge boete

13 maart 2018 13:48 Aangepast: 13 maart 2018 20:55
Yvon Jaspers met het kalfje dat ze cadeau kreeg van Suzanne Ruesink. Beeld © André Veldhuis / Aaltens Nieuws

Zonder dat ze het zelf wist, is 'Boer zoekt Vrouw'-presentatrice Yvon Jaspers eigenaresse geworden van het duurste kalfje van Nederland. Ze kreeg het cadeau van boerin Suzanne Ruesink tijdens een plattelandsshow in het Gelderse Aalten. Alleen was Ruesink even vergeten dat ze daarmee de regels overtrad. En dus kreeg ze een torenhoge boete.

5200 euro. Zoveel moest Ruesink betalen voor het overtreden van het fosfaatreductieplan. Dat plan verplichtte boerenbedrijven om de hoeveelheid koeien te verminderen. Alleen bleken veel boeren nogal creatief met de regelgeving om te gaan. Kalveren werden bijvoorbeeld bij een buurman gestald die nog onder het maximumaantal koeien zat.

Daar kwam de overheid na een poosje achter en dus werd bepaald dat grote bedrijven niet zomaar koeien mochten uitvoeren van hun bedrijf. En daar ging het dus mis voor Ruesink toen zij vorig jaar juni een kalfje cadeau deed aan Yvon Jaspers.

Waardeloos voor melkerij en vlees

"Het leek ons een leuk idee om haar te binden aan de agrarische sector", zegt Ruesink. "We hadden nog een kalfje dat erg mooi is om te zien, maar verder waardeloos voor de melkerij en vlees. Dus ik dacht: ik geef 'm aan Yvon. Dan kan ze die iedere maand bij ons op de boerderij komen verzorgen en kunnen we ook nog praten over de agrarische sector."

Alleen liep alles iets anders dan gepland. Yvon stalde het kalfje liever bij een boer bij haar woonplaats. En Ruesink begreep dat wel. "We hebben het kalfje goed gecontroleerd op ziektes en naar die andere boer gebracht."

ZIE OOK: 2100 boerderijen geblokkeerd vanwege fraude met melkkoeien

Maar een paar weken later viel de boete op de mat: 5200 euro. "Want ik had een kalfje bij een ander bedrijf ondergebracht." Ruesink is daar bijzonder ontstemd over. "Een geschikte kalf kost 120 euro, dit kalfje heeft geen enkele economische waarde. Het staat in geen verhouding. Als ze mijn gegevens zouden bekijken, zien ze dat ik het hele jaar geen kalveren heb vervoerd."

Lachwekkend

"Misschien had ik het niet moeten doen, misschien ik beter moeten weten, maar dit is bijna lachwekkend. Het was een spontaan idee. Het was economisch het goedkoopste dat ik weg kon geven, maar nu ineens het duurste kalfje van Nederland."

Ruesink zegt een rechtszaak aan te spannen om het geld terug te krijgen. Wanneer die dient is nog niet bekend. Het kalfje maakt het trouwens goed en wordt nog steeds verzorgd voor Yvon Jaspers, zegt Ruesink.