Sport

Verrassend touwtrekgoud op WK China: 'Het hoogst haalbare voor een touwtrekker'

12 maart 2018 11:58 Aangepast: 13 maart 2018 10:28
Het gouden touwtrekteam, Tijmen van Rossum is de zesde van links. Beeld © TTV Monnickendam

De Nederlandse touwtrekmannen zijn de beste van de wereld. In gewichtscategorie tot 600 kilo werd het team gisteren kampioen op de WK in China. "We zijn duidelijk in de kracht van ons leven", zegt een dolblije Tijmen van Rossum (28), een van de gouden acht.

"De categorie tot 600 kilo kan worden gezien als het koningsnummer van het indoor touwtrekken. Het is de eerste keer dat Nederland daarbij het podium haalt en dan ook nog eens goud, ongekend!" 

Flink wat eelt op de handen

Tijmen en zijn teamgenoten hebben afgelopen nacht even flink doorgezakt en zaten vanochtend met slaperige oogjes aan het ontbijt. Het was lang geleden dat ze een biertje dronken. "We zijn de beste van de wereld. Het besef komt steeds meer, heel gaaf. Eer naar werk." 

Hard werken is het zeker geweest. Ook al is touwtrekken in de ogen van de meeste mensen 'maar' een amateursport, de mannen hebben flink wat eelt op hun handen staan. "Hier hebben we de laatste maanden tien uur in de week voor getraind. Gewoon naast ons werk natuurlijk. Krachttraining, voedingsschema's, gerichter trainen, meer trainen dan vroeger, het heeft zich uitbetaald." 

Miniatuurvoorbeeld

'Puur op kracht van de mat gedrukt' 

Nederland onttroonde oud-kampioen Schotland al in de poule-fase, waaraan twaalf landen deelnamen. In de halve finale werd afgerekend met Ierland en in de finale was Baskenland aan de beurt. Nederland had dat team al verslagen in de poule-fase. "Daardoor hadden we het gevoel dat het moest kunnen. We straalden zelfverzekerdheid uit. We zijn koel gebleven en hebben ons niet gek laten maken. Ik geloof dat we het in beide rondes binnen twee minuten hebben afgemaakt. Puur op kracht en vermogen hebben we ze van de mat gedrukt." 

Voor een touwtrekker is goud in de lichte gewichtscategorie tot 600 kilo absoluut het hoogst haalbare, zegt Tijmen. "Bij die categorie komt de meeste techniek kijken en de concurrentie is moordend. Maar ik denk nu absoluut nog niet aan stoppen. Als kampioen willen we natuurlijk onze titel verdedigen. Over twee jaar staan we er gewoon weer en ik hoop dat we dan nog sterker zijn." 

Ook nog drie keer zilver

Er was trouwens nog meer Nederlands succes in China. Behalve goud werd er nog drie zilver veroverd, door de mannen in de categorie tot 640 kilogram en tot 680 kilogram en door de mannen en vrouwen van het gemengde team.

`