Opmerkelijk

Vlaamse buschauffeur ontslagen om vrijwilligerswerk

05 maart 2018 10:18 Aangepast: 05 maart 2018 11:23
Beeld © WikiCommons / Heipedia

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft een buschauffeur ontslagen omdat die in zijn vrije tijd vrijwilligerswerk deed voor de brandweer. Volgens zijn voormalige werkgever respecteerde de man zijn rij- en rusttijden niet.

De chauffeur werd ontslagen na een incident op 17 januari. Hij was die dag voor de vrijwillige brandweer uitgerukt voor een gewonde in een bus van De Lijn. Een reiziger was ongelukkig ten val gekomen. "Ik ben ernaartoe gereden als chauffeur, we hebben de reiziger verzorgd en meegenomen."

Vermoedelijk werd de chauffeur opgemerkt door controleurs van De Lijn. Want het duurde daarna niet lang voordat de man zijn ontslag kreeg vanwege het niet respecteren van de rij- en rusttijden.

Personenvervoer is verboden

"We zijn niet tegen vrijwilligerswerk", zegt een woordvoerster van het openbaar vervoersbedrijf tegen VTM Nieuws. "Dat is ook niet verboden, maar personenvervoer is dat wel. Of dat nu in een job is als vrijwilliger of in een andere job." Overigens was de man ervan op de hoogte dat hij de regels overtrad.  

Inmiddels heeft de Belgische minister van Mobiliteit zich gemengd in de discussie. Hij vindt het ontslag overdreven en wil bemiddelen tussen de betrokken partijen.

Veel mensen vrijwilliger naast betaalde baan

Een kwart van de mensen met een fulltimebaan en veertig procent van de parttimers doen naast hun betaalde baan ook vrijwilligerswerk.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van