Opmerkelijk

Militaire basissen onthuld door fitnessapp

29 januari 2018 03:34 Aangepast: 19 februari 2018 21:00

Het dagelijkse rondje hardlopen van soldaten kan zomaar de locatie van militaire basissen hebben onthuld. Op kaarten van sportapp Strava ontdekken gebruikers de vaste routes van militairen.

Strava bracht eind vorig jaar een zogenoemde heatmap naar buiten, waarop te zien is waar gebruikers van de app hun rondjes lopen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld een Fitbit gebruiken om hun activiteit bij te houden. Op de kaart kun je overal ter wereld in geanonimiseerde gegevens zien hoe mensen lopen.

Maar in dunbevolkte gebieden in landen als Syrië zijn op die manier militaire basissen te herkennen. Student Nathan Ruser deed die ontdekking en schreef erover op Twitter.

Waarschuwen

Het Amerikaanse leger heeft soldaten al eerder opgeroepen om voorzichtig te zijn met apps die hun locatie kan onthullen. Volgens de Washington Post kijkt het leger nu naar de impact van deze kaarten.

Strava zegt dat hun app een optie bevat om activiteiten als privé aan te merken. Dan zouden de gegevens ook niet in de kaart tevoorschijn komen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore