Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Je kunt slapen in het kasteel van Dracula

Beeld © Airbnb

Airbnb heeft een slimme promotiestunt: je kunt overnachten in Dracula's kasteel tijdens Halloween. Volgens het bedrijf zou het de eerste keer zijn sinds 1948 dat er iemand in het beruchte gebouw heeft geslapen.

De winnaar van de prijsvraag 'Wat zou je tegen de graaf zeggen, als je hem tegen het lijf liep in zijn eigen kasteel?', wordt met Halloween overgevlogen naar het Roemeense kasteel in het dorpje Bran. Daar krijg je een verzorgd diner en mag je in het kasteel overnachten. Wie lef heeft, doet dat in één van de twee doodskisten, maar er staan ook gewone bedden klaar. 

Geen knoflook

Er is wel een aantal belangrijke eisen: je mag geen knoflook of zilver meenemen. Ook kruizen en spiegelselfies zijn strikt verboden, want al deze dingen zouden vampieren afschrikken. Mocht je nou bang zijn of vragen hebben, dan kan je die stellen aan je host: de achter-achterneef van Bram Stoker, de schrijver van de beroemde roman Dracula. 

Hij begroet zijn bezoekers met exact dezelfde woorden als graaf Dracula: "Welkom in mijn huis! Treed vrijelijk en uit eigen beweging binnen. Ga in vrede en laat iets van het geluk dat u brengt achter!" Wat daarna gebeurt, weten alleen de winnaars van de bijzondere stunt.

Thumbnail
Thumbnail

Kasteel Bran in de nachtelijke uurtjes... (Foto's: Airbnb)

Connectie Dracula en kasteel zeer discutabel

Overigens zou Stoker tijdens zijn leven nooit in Roemenië zijn geweest, maar de beschrijving van het kasteel hebben gebaseerd op plaatjes. Dracula's huis zou volgens hem 'aan de rand van een verschrikkelijke afgrond staan, waar zilveren rivieren door scheuren in het landschap kolken en zich langs alle kanten woeste bossen uitstrekken'. Naast Kasteel Bran voldoet ook kasteel Hunedoara in diezelfde regio aan deze omschrijving. 

Stoker zou zijn boek onder andere hebben gebaseerd op de wreedheden van Vlad Tepes, beter bekend als Vlad the Impaler of Vlad Dracula​. Er is overigens geen bewijs dat hij betrokken is geweest bij de geschiedenis van het kasteel maar trok in 1459 tijdens één van zijn veldslagen door het dorp Bran - en dus ook langs het kasteel.

Tepes werd gevreesd door de gruwelijke moordpartijen in de strijd met de Ottomanen. Een van zijn favoriete manieren van het executeren van mensen was het spietsen van mensen. Tijdens veldslagen zou hij verslagen soldaten aan een stok rijgen. Eén keer maakte hij het volgens de geruchten wel erg bont en liet hij een heel veld gespietste Turken achter, als waarschuwing voor anderen. 

Grote toeristische trekpleister

De connectie tussen graaf Dracula en kasteel Bran is dus wat marginaal. Toch weerhoudt dat er jaarlijks 630.000 mensen niet van om het monument te bezoeken. Daarmee is het één van de belangrijkste trekpleisters van Roemenië. 

Thumbnail
Thumbnail

Kasteel Bran overdag (Foto's: ANP)