Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Einsteins 'theorie' voor geluk levert meer dan miljoen op

Het briefje van Einstein. Beeld © AFP

Albert Einstein is vooral bekend om zijn relativiteitstheorie, maar hij had er nog eentje: een theorie voor een gelukkig leven. Een briefje waarop de formule voor geluk staat, bracht 1,1 miljoen euro bij een veiling.

Einstein stierf in 1955. Hij schreef het recept voor geluk in een paar seconden in 1922, tijdens een reis in Japan. In een hotel in Tokio had hij geen kleingeld om als fooi aan de hotelbediende te geven. Daarom krabbelde hij snel iets op een briefje.

ZIE OOK: Deze tekening van president Donald Trump bracht 16.000 dollar op

Het recept voor geluk was volgens Einstein: "Een rustig en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes in combinatie met constante rusteloosheid."

'Meer waard dan een fooi'

Einstein zei tegen de jongen dat hij beroemd was en dat het briefje daarom 'waarschijnlijk meer waard is dan een reguliere fooi'. En dat bleek te kloppen, want op een veiling in Jeruzalem bracht het 1,3 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) op.

Het bieden begon trouwens laag, op ongeveer 1700 euro. Maar dat bedrag liep snel op. Er werd maar liefst 25 minuten lang geboden op het briefje. Een ander briefje van Einstein, met de tekst 'waar een wil is, is een weg', leverde 17.000 euro op.