Opmerkelijk

Help boer Harry van 125.000 kilo lelijke pukkelpompoen af

06 oktober 2017 08:50 Aangepast: 06 oktober 2017 10:05
Boer Harry Luring en zijn gezin met de pukkelpompoenen.

De Groningse boer Harry Luring was ten einde raad: door een hagelbui was zijn pompoenenoogst mislukt. Een drama, maar dankzij een speciale actie lijkt de boer alsnog van zijn tienduizenden kilo's lelijke pukkelpompoenen af te komen.

Een hagelbui beschadigde vorige maand de grote pompoenenoogst van boer Harry Luring uit het Groningse Onstwedde. Ruim 125.000 kilo pompoen was niet meer verkoopbaar. Reden: door de hagelbui waren er op de pompoenen allerlei pukkels ontstaan.

Extra treurig: het was de eerste keer dat boer Harry pompoenen verbouwde. 

Pukkels

Hoe de pompoenen zo lelijk konden worden? "De pukkels zijn een afweermechanisme", vertelt Janco Heida, oprichter van De Streekboer, een webwinkel waarbij klanten direct bij boeren uit hun eigen streek kunnen bestellen. "Door de hagelbui zijn de bladeren rond de pompoenen weggewaaid. Die bladeren beschermen de pompoen. Doordat die bescherming weg was, zijn er allerlei pukkels op de pompoenen ontstaan."

Heida hoorde via de dochter van de boer het verhaal en wilde helpen. "De mislukte oogst kostte de boer tienduizenden euro's. Door die pukkels kon hij zijn pompoenen niet meer kwijt. Dat vonden we zo treurig en onterecht: daar moesten we iets op verzinnen."

Miniatuurvoorbeeld
De pukkelpompoenen

Misvormde pompoen voor een euro

Janco startte met zijn bedrijf de actie 'Red de Pukkelpompoen'. Klanten kunnen voor een euro een misvormde pompoen kopen. En door samen te werken met meerdere supermarktketens kunnen klanten pompoenen doneren aan de voedselbank. "De opbrengsten delen we met de getroffen familie."

Janco vervolgt: "De actie is een enorm succes. We hebben al 10.000 kilo pompoenen verkocht. En pukkels of niet: de pompoenen zijn heerlijk en gezond, vooral het oranje vruchtvlees."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore