Opmerkelijk

Nederland en België ruilen stukje land, dankzij lijk

28 november 2016 22:18 Aangepast: 28 november 2016 22:25
Koning Willem Alexander en de Belgische koning Filip tijdens het staatsbanket van het drie daags staatsbezoek van het Belgische koningspaar Beeld © ANP

Het is officieel: we hebben een stukje land geruild met de Belgen. Bijzonder, want onze landgrenzen worden niet meer zo vaak verlegd. Vandaag werd de deal ondertekend, zonder bloedvergieten, strijd of andere narigheden. Alhoewel: het hele verhaal begon wel met een lijk.

Onder Maastricht liggen twee eilandjes in de Maas. Het bovenste stuk is sinds 1961 Belgisch, het onderste van ons. De indeling was verre van praktisch, dus werd na goed overleg de grens recht getrokken. De Belgen gaven een piepklein stukje land ter grootte van 15 voetbalvelden aan Nederland en kregen er verderop een stukje natuurgebied voor terug.

De Belgische eilanden Presqu’île de L’llal, en Presqu’île d’Eijsden komen in onze handen. De zuiderburen krijgen er het Nederlandse schiereiland Petit Gravier voor terug. Een voordelige deal: in totaal wordt ons land daarmee 10 hectare groter. Als beide parlementen het goedkeuren, is de ruil op 1 januari 2018 een feit.

Het akkoord werd in januari al aangekondigd, maar er werd gewacht met het zetten van een handtekening tot het Belgische koninklijk paar in ons land te gast was. Overigens schijnt het nieuw stukje allerminst glamoureus te zijn: het zou bekend staan om zijn stroperij en wilde drugsfeesten.

Klein stukje land, maar groot probleem

Maar hoe zit het nou met dat lijk? Die werd bijna vier jaar geleden gevonden door een wandelaar, die vervolgens de Nederlandse politie alarmeerde. Daarna begon een verbazingwekkend verhaal: onze opsporingsdienst kon niks doen, want het ging om Belgisch grondgebied. De Belgische politie op hun beurt wilde er wel naartoe, maar kon er niet komen: er waren geen aanlegplekken of havens.

Wilden de agenten bij de dode komen, dan moesten ze in het water springen. Via Nederland op de plek komen was ingewikkeld, want daar moest dan weer speciale toestemming voor komen. Kortom: onnodig gedoe

Bekijk hier de hele uitleg:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore