Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Durf jij hier op te lopen? Chinese spiegelbrug laat je 'zweven'

Beeld © Martin Duplantier Architectes

Hij is bijna onzichtbaar en brengt je hoofd op hol. In de Chinese provincie Hutan komt een spectaculaire spiegelbrug te liggen.

Het wordt steeds gekker in natuurpark Zhangjiajie in de Chinese provincie Hutan. Afgelopen zomer opende daar 's werelds hoogste en langste glazen brug, die je 430 meter lang op 300 meter hoogte over een ravijn laat lopen.

De nieuwste plannen bestaan uit een vijftal net zo spectaculaire bouwwerken, die je met behulp van spiegels het gevoel geven dat je zweeft in het luchtledige. Als je er loopt, lijken de bouwwerken te verdwijnen in het mysterieuze berglandschap, dat doet denken aan het landschap van de film Avatar. 

Thumbnail

Voor durfals

Het plan komt van het Franse architectenbureau Martin Duplantier Architectes, dat ermee de bouwopdracht won. Het ontwerp bestaat uit een vijftal bruggen en paviljoens.

De eerste van drie bruggen is een stalen schijf die tot spiegel is gepolijst, met een gat in het midden. Alsof de haast onzichtbare brug nog niet voldoende is, is er over dat gat een net gespannen waar de echte dare-devils even in kunnen liggen. 

Thumbnail

De volgende brug bestaat uit twee verdiepingen, waarbij je op de onderste al liggend of zittend de illusie bekruipt dat je zweeft. De derde brug spant de kroon: om het maximale spiegelende effect te behalen wordt het oppervlak onder twee centimeter water gezet. Met stoom worden daarbij kunstmatige wolken gemaakt.