Opmerkelijk

Kerstkaart Britse geheime dienst: los jij het raadsel op?

10 december 2015 18:14 Aangepast: 04 augustus 2017 10:30
De wervingscampagne van GCHQ, vorige maand in Londen. Beeld © AFP

Britten breken zich er al een paar dagen het hoofd over: de traditionele kerstkaart van de Britse geheime dienst GCHQ bevat dit jaar een supermoeilijk raadsel. Kun jij het oplossen?

Robert Hannigan, directeur van de geheime dienst, stuurt elk jaar kaartjes rond met de beste wensen. Het leek hem leuk om er dit jaar een puzzel bij te doen, om eens te kijken of de ontvangers nog een beetje scherp zijn.

Bij de puzzel zit de volgende instructie:

"In dit soort puzzels waarbij je vakjes zwart moet maken, kan een vakje alleen maar zwart óf wit zijn. Sommige zwarte vakjes hebben we al voor je ingevuld. Elke rij of kolom is voorzien van een aantal cijfers. Die cijfers geven de lengte aan van reeksen opeenvolgende zwarte vakjes, en staan in de volgorde waarin die reeksen in de lijn zijn opgenomen. Bijvoorbeeld: '2 1 6' verwijst naar respectievelijk twee, één en zes zwarte vakjes, die elk gescheiden worden door ten minste één wit vakje."


Het oplossen van de puzzel levert een afbeelding op, meldt GCHQ, 'die een reeks van steeds ingewikkelder uitdagingen met zich meebrengt'. Verder verklappen we niets. Oplossingen moeten vóór 31 januari bij de dienst binnen zijn.

Open sollicitatie?
Het is niet duidelijk of dat meteen een open sollicitatie is. Maar de afgelopen jaren heeft de dienst herhaaldelijk naar buiten gebracht dat het moeilijk is om alle vacatures in te vullen. Vorige maand begon daarvoor zelfs een campagne, waarbij op Londense stoepen vierkante sjablonen werden geschilderd die verwezen naar de website van 'GCH - WIE?'

De kerstkaart is in elk geval een grandioos succes: de website van de dienst, waar de puzzel ook is opgenomen, is chronisch overbelast. De kaart heeft ook nog een Nederlands tintje: op de voorkant staat een werk van een leerling van Rembrandt, 'De aanbidding van de herders'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Een kind lost deze puzzel sneller op dan jij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore