Opmerkelijk

Hoe een hogesnelheidstrein Chanels best verkochte parfum bedreigt

09 december 2016 14:04 Aangepast: 29 juli 2017 13:00
Chanel N°5 werd wereldberoemd door actrice Marilyn Monroe. Beeld © Getty

Een uurtje sneller van Marseille naar de Côte d'Azur is natuurlijk lekker, maar wat als het ten koste gaat van je favoriete odeur?

Want het Franse modehuis Chanel, maker van de iconische en lucratieve parfumlijn Chanel No 5, heeft het stevig aan de stok met de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF.

Dat zit zo: SNCF wil een spoorweg aanleggen voor hogesnelheidstrein TGV. Een probleem: de lijn loopt dwars door Grasse, volgens Chanel 'de bakermat van de parfumerie'.

Rozen en jasmijn

In Grasse plukken medewerkers van Chanel dagelijks de bloemen die worden verwerkt tot Chanel No 5. Elk flesje van 30 milliliter bevat een dozijn rozen en duizend jasmijnbloemen. En die móeten vanwege de unieke kwaliteit uit Grasse komen, schrijft Chanel in een boze brief (pdf). Het bedrijf dreigt zijn fabriek zelfs te sluiten als de spoorweg er komt.

Chanel ​N°5 werd wereldberoemd door Marilyn Monroe, die ooit zei: "Het enige dat ik in bed draag zijn twee druppeltjes Chanel No 5."

De spoorwegmaatschappij wijst op het drukke traject tussen Marseille en Nice. De lijn is één van drukste tracés buiten Parijs is dringend aan vervanging toe, meldt The Guardian. Hierdoor is de populaire Côte d’Azur maar moeilijk bereikbaar voor toeristen. Bijkomend voordeel: de reistijd tussen Marseille en Nice zou met een uur verkort worden.     

Stortplaats kwam er niet

Chanel heeft Grasse al eerder moeten verdedigden. Niet ver van het gebied waar de bloemen geplukt worden, zou een stortplaats komen. Daar wist het bedrijf uiteindelijk succesvol een stokje voor te steken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore