Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 november 2011 09:10

Ophef over experiment met dodelijk griepvirus

Een Nederlandse wetenschapper is erin geslaagd het vogelgriepvirus dusdanig aan te passen dat het nog veel dodelijker is geworden. Wetenschappers twijfelen er nu alleen over of dat onderzoek gepubliceerd mag worden, het zou terroristen in staat kunnen stellen een biologisch wapen te maken.

Onderzoeker Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum lukte het om het griepvirus H5N1 met slechts vijf mutaties veel besmettelijker te maken. Het virus was al dodelijk - de afgelopen jaren overleden wereldwijd zo'n 600 mensen -, maar was het nog nauwelijks overdraagbaar van mens op mens. De variant die in het Erasmus MC gekweekt is, zou makkelijker een pandemie onder mensen kunnen veroorzaken.

Publicatie zou terroristen kunnen helpen

En dat is nou juist wat Amerikaanse deskundigen zorgen baart. Publicatie van deze onderzoeksgegevens in een wetenschappelijk tijdschrift zou terroristen die uit zijn op een biologische oorlog in de kaart kunnen spelen. Een Amerikaanse commissie zal zich nu over de resultaten buigen en adviseren om het artikel al dan niet te publiceren. Het oordeel is niet bindend, maar kan voor een tijdschrift wel zwaar wegen.

Eén van de gevaarlijkste virussen ooit

Op de Nederlandse site Scientas noemt Fouchier 'zijn' virus, dat op Amerikaans verzoek werd ontwikkeld, 'waarschijnlijk één van de meest gevaarlijke virussen die je kunt maken'. Maar de vijf DNA-aanpassingen die Fouchier en zijn team deden, zouden ook op natuurlijke wijze kunnen plaatsvinden.

H5N1 transmission experiment stirs concern Scientists demonstrates how to turn H5N1 into bioweapon Scientists mutate bird flu to make it MORE contagious - but critics claim the 'bioweapon' must be kept secret Eén van de gevaarlijkste virussen ooit gemaakt Man-made super-flu could kill half humanity Scientists Brace for Media Storm Around Controversial Flu Studies Mag slecht nieuws over vogelgriep bekend worden?

Topnieuws