Ga naar de inhoud
Sander Paulus

Brief voor Amalia

Beste Amalia,

We zagen dit moment natuurlijk al aankomen. In de sterren staat niets geschreven, maar in de Grondwet worden er geen doekjes om gewonden. Artikel 25:

Het koningschap gaat bij overlijden van de Koning krachtens erfopvolging over op zijn wettige nakomelingen, waarbij het oudste kind voorrang heeft…

U kent dit artikel vermoedelijk wel uit uw hoofd. Ik zeg overigens zonder enige terughoudendheid 'u' omdat we nu volwassenen onder elkaar zijn. Voor uw 18de verjaardag vond ik dat allemaal een stuk ingewikkelder, maar dat ligt inmiddels achter ons. 

"Het is een prettig idee dat u zo slim bent, u wordt immers de baas van deze eeuwenoude rivierdelta."

Maar goed, zodra uw vader onverhoopt iets overkomt, bent u vanaf nu koningin der Nederlanden. Dat is voor gewone stervelingen een onbegrijpelijk idee. Koningin 'worden' dekt de lading niet. Het is 'zijn', u bent door geboorte kroonprinses en bent dus automatisch koningin dan, u wordt alleen nog even ingehuldigd.

Daar staat u met uw cum laude-cijferlijst van het gymnasium. Het is een prettig idee dat u zo slim bent, u wordt immers de baas van deze eeuwenoude rivierdelta. Uiteraard hopen we allemaal dat u nog wel even de tijd krijgt een en ander bij te leren op de universiteit en in het leven.

Want dat lijkt mij dus het meest rottige van uw lotsbestemming. Leven leer je door te leven, door beslissingen te nemen, door fouten te maken, door een beetje te beesten tijdens je jeugd. Misschien lukt dat als u in Amerika gaat studeren, of Azië. Ik hoop het.

"Ik hoop dat dat gevoel blijft wanneer het eerste serieuze vriendje zijn intrede doet en de media, en helemaal de sociale media, hier opduiken."

In het onlangs verschenen boek staat dat u inmiddels wel gewend bent aan het idee. Het heeft natuurlijk ook wel mooie, bijna romantische kanten, om Prinses van Oranje te zijn. En aangezien u veel interesse heeft in de politiek, is uw verjaardag misschien een mooie kans om de formatie een beetje positief te beïnvloeden. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat u daar tevreden over bent. 

Uw vader worstelde enorm met zijn lot, u heeft dat duidelijk een stuk minder. Ik hoop dat dat gevoel blijft wanneer het eerste serieuze vriendje zijn intrede doet en de media, en helemaal de sociale media, hier opduiken. Kijk dan maar naar uw ouders. Die hebben wel zwaardere stormen doorstaan.

Rest mij weinig anders dan u hartelijk te feliciteren met uw verjaardag en u veel geluk en wijsheid te wensen de komende jaren.

Salut y Suerte