Sander Paulus

De koning staat in zijn hemd

22 mei 2020 16:20

Koning Willem-Alexander staat weer eens in zijn hemd en de vraag is wie dat hemd betaald heeft. Volgens NRC Handelsblad heeft de koning niet meebetaald aan de inrichting van de privévertrekken van Paleis Huis ten Bosch. En dat terwijl hij samen met koningin Máxima een slordige 5 miljoen euro per jaar krijgt voor uitgaven aan personele en materiële uitgaven. 

Het is dus weer zover. De Oranjes en geld – het blijft een gedoe, zo'n koning in dit calvinistische land. NRC deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en kreeg te horen dat het naar de bonnetjes van de koning kon fluiten, want privé, en dan gaan de luikjes dicht. Volgens de krant heeft het Rijk dus alles betaald. Maar helemaal 100 procent zeker is dat niet. Want we hebben dus geen bonnetjes over waar de koning zijn 5 miljoen per jaar aan uitgeeft.

De vaagheid rondom de miljoenen die het koningshuis dit land kost, zorgt ervoor dat de koning in een kwaad daglicht komt te staan. Als de politiek het zat is, kan dit probleem in een handomdraai worden opgelost. Het is het parlement dat de macht heeft en niet de koning. 

"Het voelt niet goed, en als ik koning was, zou ik niet op deze manier in het nieuws willen komen."

Wat niet in het voordeel van de koning en zijn familie werkt, is dat het bij het onderwerp geld al snel een vervelend verhaal wordt bij de Oranjes. Over geld praat je niet, dat heb je gewoon. De familie Van Oranje is door het volk gevraagd de troon te bestijgen. Een taak die door de stadhouderlijke nazaten zeer serieus genomen wordt. Overal in het land worden werkbezoeken afgelegd. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix enthousiasmeren hele beroepsgroepen en zorgen voor aandacht waar die anders soms ver te zoeken is. En in het buitenland zie ik regelmatig wat de komst van het paar doet tijdens staatsbezoeken. Daar wordt keiharde cash en veel goodwill verdiend voor Nederland. Dat ze daarvoor vorstelijk betaald worden, is prima. 

Maar dan. We herinneren ons de vreemde kunstverkoop van wijlen prinses Christina bijvoorbeeld. Of de miljoenen voor het natuurgebied Het Loo, waarbij de koning zich niet aan de voor anderen geldende regels qua openstelling hoeft te houden. Het voelt niet goed, en als ik koning was, zou ik niet op deze manier in het nieuws willen komen. 

"Door zijn uitgekiende pr-beleid en gebruik van social media staat onze vorst er prima op."

De Rekenkamer gaf onlangs een goed werkbaar advies. Evalueer elke 5 jaar die toelage van 5 miljoen. Helaas ramde premier Rutte de deur direct in het slot. Misschien komt er nog een Kamervraag, en daarna zal er ook deze keer niets gebeuren. Door zijn uitgekiende pr-beleid en gebruik van social media staat onze vorst er prima op. En omdat premier Rutte altijd voor dekking zorgt, sterft de ophef een stille dood.

Probleem: die ophef komt ook altijd weer terug in een andere vorm. En de koning mag daar dan weinig onder lijden, de monarchie verliest elke keer weer iets van haar glans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Koning betaalde niet voor inrichting privékamers paleis'