Van de hoofdredactie: betrouwbaarheid, juist nu
Voor de RTL Nieuws-organisatie staan twee zaken centraal de komende tijd: de gezondheid van de eigen medewerkers en het in de lucht houden van een goede, betrouwbare nieuwsvoorziening. Dat laatste is belangrijk omdat veel onbetrouwbaar nieuws de ronde doet.
Neem de situatie voorafgaand aan de tv-toespraak van premier Rutte. Van meerdere kanten werd mij verzekerd dat hij een totale lockdown zou aankondigen. Goed ingevoerde bronnen bij defensie hadden dat in alle vertrouwen verteld. Mariniers zouden op straat gaan patrouilleren.
Lockdown in de achterzak
Dat laatste werd ook nog eens bevestigd door een kennis die verkering had met zo'n marinier. Nou, dan zou het toch wel waar moeten zijn. Het bericht verspreidde zich als een olievlek. Alleen bleek het niet te kloppen. Maandagavond maakte premier Rutte duidelijk dat het kabinet de lockdown nog even in de achterzak houdt.
Nieuws dat we niet kunnen checken, zal nooit in de kolommen of in de uitzendingen van RTL Nieuws verschijnen. Nieuwsconsumenten moeten zich kunnen vasthouden aan het feit dat alles wat wordt gecommuniceerd, klopt.
"Hobbyisten proberen op hun zolderkamertjes nepnieuws in elkaar te flansen."
Om de continuïteit te waarborgen, wordt en blijft thuiswerk de komende tijd bij RTL Nieuws het motto. Alleen kan dat natuurlijk niet in alle gevallen. Een apart geval zijn onze verslaggevers. Die reizen het land door, monteren hun items op locatie (soms, bij gebrek aan alternatieven, in hun auto) om vervolgens weer naar huis te gaan. En dan maar hopen dat ze niks hebben opgelopen.
Presentatoren, eindredacteuren, sommige redacteuren, regisseurs, wat leidinggevende en coördinerende types: voor hen is het onmogelijk of op z'n minst heel onhandig om vanuit huis te werken. De meeste collega's van de onlineredactie gaan vanaf vandaag vanuit huis werken. Het kostte even tijd om de infrastructuur op orde te krijgen, maar dat is nu voor elkaar. Is mij verzekerd.
Valse afzender
Van ons kun je goede, degelijke, betrouwbare journalistiek verwachten, in tijden dat er ook mensen zijn die zand in onze motor strooien. Hobbyisten proberen op hun zolderkamertjes nepnieuws in elkaar te flansen met als valse afzender RTL Nieuws.
Grotere apekool heb je zelden gelezen, maar er zijn toch goedgelovigen die de flauwekul voor waar aannemen. Bijvoorbeeld dat duizenden klanten van een bepaalde supermarkt zich onmiddellijk moesten melden bij de GGD. Ze zouden besmet zijn geraakt. Absurd.
"We doen ons uiterste best om u het nieuws te geven dat u verdient."
Goede, betrouwbare informatie blijft dus van het allergrootste belang. Maar we puzzelen ons wel suf om die goede informatievoorziening ook de komende tijd te kunnen garanderen.
Zoals de premier al zei: veel mensen zullen besmet raken met het coronavirus. Het zou een beetje vervelend en lastig zijn als dat ons hier bij RTL Nieuws allemaal tegelijk overkomt. Daarom ook hier een spreidingsbeleid. Kortom, we doen ons uiterste best om u het nieuws te geven dat u verdient. Zodra het nodig is, hoort u weer van mij.