Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Stephan Okhuijsen

Factcheck: hoe laag kan de vennootschapsbelasting zijn?

07 oktober 2017 08:50

De formatie van het nieuwe kabinet zit in de afrondende fase. De puntjes worden op de i gezet voor het regeerakkoord. Goed moment om te lekken kennelijk.

Zo is naar buiten gekomen dat er stevig gesleuteld wordt aan allerlei belastingtarieven, waaronder het tarief voor de vennootschapsbelasting. Deze gaat mogelijk van 25 naar 21 procent (voor bedragen boven de twee ton). 

Concurreren op tarieven

Vennootschapsbelasting wordt geheven op de winst van organisaties. Daarmee is het dus een belangrijk aspect in de overwegingen van bedrijven om zich hier te vestigen. Je kan daar als land mee concurreren met andere landen. 

In Nederland is deze vennootschapsbelasting in veertig jaar tijd van 48 naar 25 procent gegaan. En als het aan de nieuwe regering ligt gaat dit dus naar 21 procent.

Miniatuurvoorbeeld

Als dat tarief omlaag gaat, komt er direct minder belastinggeld binnen natuurlijk. Dus het concurreren met andere landen heeft een prijs.

Maar toch is dat wat er gaande is, concurrentie tussen landen. Dit is direct duidelijk als we de tarieven van de ons omringende landen van de laatste jaren vergelijken.

Miniatuurvoorbeeld

Dit fenomeen maakt onderdeel uit van de zogeheten 'race to the bottom'.  

Hoewel bovenstaande landen allemaal deel uitmaken van de EU (nog wel dan), lukt het kennelijk niet hier meer met elkaar op één lijn te komen. Dit heeft als gevolg dat een deel van de belastingen verschuift naar de burgers.

Mogelijk past hierin dan ook de verwachting dat in het regeerakkoord zal staan dat het lage btw tarief omhoog zal gaan van 6 naar 9 procent. Dat raakt veel mensen direct in hun beurs omdat vooral voedselprijzen zullen stijgen. 

Overigens past deze btw-aanpassing ook in de langetermijntrend

Miniatuurvoorbeeld

Uiteraard moeten de voorstellen nog concreet gemaakt worden en langs de Tweede Kamer. Het zal interessant zijn welk perspectief, dat van de economie of dat van de burgers, de meeste nadruk krijgt.

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.