Maarten Veeger

Genderneutraal? Ok, maar dan ook in de boardroom

22 september 2017 06:00

Binnenkort worden we als treinreiziger niet meer als beste dame of heer aangesproken. Het wordt beste reiziger. De toiletten in de gemeente Amsterdam worden genderneutraal. Net als de kinderkleding bij de Hema. En in de gemeente Westland hoef je op formulieren niet meer aan te geven of je man of vrouw bent.

Het zorgt allemaal voor flink wat ophef. Nederland bleek vooral te klein toen het bericht over de kinderkleding van de Hema (die voor meisjes wat stoerder moet worden) de wereld in werd geslingerd. Opiniesite De dagelijkse standaard noemde het Hemamanagement 'een stel zwaar gestoorde quasi-intellectuele mafketels die, helaas, te lang en effectief geïndoctrineerd zijn tijdens hun studiejaren'.

Op de facebookpagina van RTL Nieuws kregen opmerkingen als "Gooi gewoon elk biologieboek ooit gemaakt meteen de prullenbak in want mensen die een speciale gender hebben weten het vast beter" veel likes.

'Mag je straks nog wel man of vrouw zijn? Of jongen of meisje?', zij de veel-gestelde vragen. Of als een meisje een jongen of als een jongen een meisje?

Genderneutrale hockeyclub

Waar gaat dit naartoe? Verdwijnen straks ook de heren- en damesafdelingen in de kledingzaak? Wordt de kleedkamer op de hockeyclub unisex? En wordt hockey een soort korfbal? Geen heren- en damesteams meer maar iedereen samen. En net nu het vrouwenvoetbal een beetje opkomt moeten we het genderneutraal maken? In het paspoort staat bij geslacht alleen een streepje? Federer tegen Williams? Dumoulin tegen Van Vleuten? En moet de verloskundige bij de vraag 'wat wordt het?' alleen nog maar zeggen 'een kindje'?

Hoera, het is een mens. Alsjeblieft niet zeg.

Jongens-tegen-meisjes-tv

Als je met je kinderen naar televisie kijkt dan lijkt eerder het tegenovergestelde van genderneutraal de trend in het land. De jongens tegen de meisjes was een succesprogramma bij RTL. Ondertitel: de strijd der seksen. Bij de Publieke Omroep zijn er meerdere programma's waar de jongens het tegen de meisjes moeten opnemen. Inclusief fanatiek gegil.

Mijn dochters zitten blij mee te juichen als de jongens zijn verslagen. En met shows als 'Mijn vader is de beste' wordt er ook niet zo genderneutraal een spel gespeeld. Ik hoor hier vreemd genoeg nog niemand over mopperen.

Theater

Het is natuurlijk prima dat treinreizigers worden aangesproken als treinreizigers. En dat er wat stoerdere meisjeskleding komt. Als het geruisloos was gegaan, was dat velen malen beter geweest dan met al het (marketing)theater van nu. Doe zoiets gewoon zonder er als bedrijf of gemeente mee te koop te lopen. Want er zijn ook in ons nu zo boze Nederland maar weinig mensen die het echt een probleem vinden. Maar nu we er toch over moeten praten doe ik ook een voorstel.

Laten we ook genderneutraal naar bestuurders kijken. Geen vrouwen voortrekken omdat er vrouwenquota zijn. Niet als minister met het absurde voorstel komen dat minimaal 30 procent van de leden van de raden van bestuur van bedrijven vrouw moet zijn. Maar gewoon de beste nemen. Met een stropdas of een mantelpak: 'who cares'. Wellicht met de ene dag een stropdas en de andere dag een mantelpak. Vast goed voor de creativiteit.