Contact met jongeren

Coronabesmettingen stijgen hardst onder ouderen, hoe kan dat?

28 oktober 2020 17:35 Aangepast: 28 oktober 2020 17:56
Het aantal coronabesmettingen stijgt het hardst onder ouderen. Beeld © iStock

De afgelopen weken steeg het aantal besmettingen het meest onder ouderen, het aandeel van jongeren in de cijfers neemt juist af. Hoe valt deze stijging te verklaren? "Het virus sijpelt van de jongere leeftijdsgroepen langzaam door naar de oudere leeftijdsgroepen", zegt hoogleraar Hans Heesterbeek.

In de eerste week van september was 65 procent van de positief geteste personen jonger dan 40 jaar. Vorige week was dat nog maar 46 procent. Bij de ouderen is een omgekeerde ontwikkeling aan de hand. Het aantal positief geteste 70-plussers steeg tussen begin september van 4 procent naar 11 procent nu.

In onderstaande grafiek op basis van alle gemelde positieve gevallen sinds 1 juni is goed te zien dat naar verhouding nu minder mensen onder de 40 jaar en meer mensen van 70 jaar of ouder positief testen. 

Verhouding positieve testen naar leeftijd:

Hans Heesterbeek denkt dat dit te maken heeft met het contact tussen leeftijdsgroepen. Het is natuurlijk logisch dat mensen van 20 tot 29 jaar meer met elkaar omgaan. Maar inzicht in welke leeftijdsgroepen veel met elkaar omgaan, kan mogelijk ook de stijging onder ouderen verklaren. Als hoogleraar theoretische epidemiologie bij de Universiteit Utrecht doet Heesterbeek veel onderzoek hiernaar.

Van jong naar oud

Als je de patronen bekijkt, zegt Heesterbeek, blijkt dat er meer contacten zijn in leeftijdsgroepen onderling dan tussen bijvoorbeeld jongere en oudere leeftijdsgroepen. "Met uitzondering van de gezinnen. Want hier zijn contacten tussen leeftijdsgenoten, ouders onderling, kinderen onderling en ouders met kinderen."

Aantal positieve testen per week per leeftijdsgroep:

Toch is het virus uiteindelijk ook terechtgekomen bij ouderen. "Dit heeft te maken met het feit dat de tweede golf begon in de jongere leeftijdsgroepen en het even duurt voordat dit doorsijpelt naar de oudere leeftijdsgroepen", legt de hoogleraar uit.

Verschuiving

Denk even terug aan de eerste coronagolf. Toen is geprobeerd deze contacten tussen jongere en oudere leeftijdsgroepen te voorkomen: 'bezoek opa en oma maar even niet', was toen het devies. "Maar nu gebeurt dat niet meer."

En dus sijpelt het virus nu langzaam door van de jongeren naar andere leeftijdsgroepen, die het vervolgens weer onder hun eigen leeftijdsgroep verspreiden. Heesterbeek: "Ik verwacht dus dat er in de loop van de uitbraak een verschuiving komt in leeftijden. Want als het virus daar eenmaal is, zorgen de onderlinge contacten in de oudere leeftijdsgroepen voor de eigen verspreiding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore