Ga naar de inhoud
Nederland

Kraft Heinz trekt overnamebod op Unilever in

Beeld © ANP

Het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz heeft zijn bod op het Nederlands-Britse Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden in een gezamenlijke verklaring dat Kraft Heinz 'vriendschappelijk heeft ingestemd' met het intrekken van het plan.

Afgelopen vrijdag kwam Kraft Heinz met een overnamevoorstel, wat in wezen een overnamebod was. De directie van Unilever wees dit vrijdag resoluut van de hand. Het concern zag onvoldoende strategische voordelen en vond het bod van bijna 50 dollar per aandeel bovendien veel te laag.

Kraft Heinz stelde vrijdag voor om 46,94 euro per aandeel Unilever neer te leggen. Daarmee waardeerde het het Nederlands-Britse bedrijf op ruim 134 miljard euro.

Meer op rtlz.nl: Unilever slaat overnamebod Kraft Heinz af: te laag

Unilever veel groter

Unilever is op papier de grootste partij. Het bedrijf met 169.000 werknemers draaide in 2016 een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz heeft 42.000 mensen op de loonlijst staan en was vorig jaar goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten.

De nettowinst van Unilever was in 2016 een stuk hoger dan bij Kraft Heinz: 5,5 miljard euro tegen 3,6 miljard dollar.

Certificaten, geen aandelen

Het is opmerkelijk dat Kraft Heinz en Unilever samen bekendmaken dat Kraft Heinz zijn bod intrekt.

Het is ook de vraag waarom de Amerikanen hebben besloten het bod 'vriendschappelijk' in te trekken. Was het dat er geen aandelen, maar certificaten op de beurs worden verhandeld?

Als je die certificaten hebt, dan heb je wel recht op dividend, maar je mag in principe niet meestemmen bij de aandeelhoudersvergadering. Maar bij Unilever is er wél de mogelijkheid om ook te stemmen.

Er staan ook preferente aandelen uit, die wel stemrecht hebben. Maar volgens Corné van Zeijl van Actiam gaat het maar om 18 procent. Daarmee zou je een overname niet kunnen tegenhouden.

'Weinig synergievoordelen'

Van Zeijl zegt een tegenstander van het bod te zijn geweest. Hij is dan ook blij dat het van tafel is. Volgens hem zijn er relatief weinig synergievoordelen ​te behalen als Unilever zou worden gekocht door Kraft Heinz.

Wel kunnen ze samen goedkoper inkopen (bijvoorbeeld grondstoffen of verpakkingen) en zouden de twee samen nóg meer een vuist kunnen maken richting supermarkten.

'Wake-upcall'

Van Zeijl denkt dat het bod een wake-upcall is voor Unilever. Het heeft relatief weinig schulden. Als er meer met vreemd vermogen zou worden gefinancierd, dan zou de winstgevendheid voor de aandeelhouders omhoog kunnen. Ook zal Unilever volgens Van Zeijl meer kosten moeten gaan besparen, ook weer om de winst te verhogen.

Hij denkt wel dat de belangstelling van andere partijen voor Unilever is gewekt. Van Zeijl wijst naar de mogelijkheid in geval van een overname om de winst van Unilever op te krikken door meer schulden te maken en in de kosten te snijden. Dat kan Unilever volgens hem beter zelf doen.

Koers maandag onderuit?

Vrijdag steeg de koers van Unilever nog met maar liefst 13 procent. Daardoor had verzekeraar en beursfonds NN een prima dag. Het verdiende 57 miljoen euro op het pakket Unilever dat het heeft. 

ZIE OOK: NN verdient zeker 57 miljoen op Unilever, in één dag

Maar Durk Veenstra denkt dat de koers van Unilever door het nieuws maandag onderuit zal gaan en dat de 500-puntengrens voor de AEX buiten bereik zal blijven.