Ga naar de inhoud
Nederland

Reorganisatie Nationale Politie twee keer zo duur

Beeld © ANP

Om de reorganisatie soepeler te laten verlopen, krijgt de Nationale Politie er meer tijd en geld bij. Het budget wordt opgehoogd van 230 miljoen naar 460 miljoen euro.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aangekondigd om de problemen bij de reorganisatie het hoofd te bieden. Begin 2013 werd de Nationale Politie in het leven geroepen, maar sindsdien stapelden de problemen zich op.

Van der Steur constateert dat er te veel tegelijkertijd moest gebeuren. Hij zegt nu dat 'er wordt gekozen voor een realistischer tijdpad en ambities'. 

De belangrijkste maatregelen:

  • Er wordt (eenmalig) extra geld in de reorganisatie gepompt: in plaats van 230 miljoen is er 460 miljoen euro beschikbaar. Het geld moet uit de eigen bestaande middelen komen.
  • Tot 2018 krijgt de politie om de vorming van de Nationale Politie helemaal op orde te hebben. De politie is al 2,5 jaar bezig, maar er komt dus nog 2,5 jaar bij
  • Burgemeesters en het Openbaar Ministerie gaan meer overleggen met de politie en zich meer bemoeien met besluiten. 

De minister benadrukt dat de kwaliteit van de opsporing 'om serieuze versterking vraagt'. "De kwantiteit en de kwaliteit van de opsporing moet op een hoger niveau komen. Financieel-economische en cybercrime-specialisten worden versneld geworven", schrijft hij in de brief.

Ministerie trapt op rem
"Na veel kritiek van agenten, vakbonden en vanuit de Tweede Kamer trapt het ministerie nu op de rem, na de vele problemen met de Nationale Politie", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er komt meer geld en meer tijd. De snelle invoering is mislukt. Het paradepaardje is gestruikeld."

Eind vorig jaar berekende de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie dat de reorganisatie ruim 200 miljoen euro meer zou gaan kosten dan het ministerie had begroot. 

Uit verschillende rapporten bleek toen al hoe ernstig de situatie was. De grootste problemen waren op het gebied van personeel, financiën en ICT. De politiebonden spraken van een gebrek aan samenhang, grip en regie op het hele veranderingsproces.

Meer op rtlnieuws.nl:
Politiebonden: Veiligheid burgers in gevaar
'Het is een puinhoop bij de politie'