Ga naar de inhoud
Nederland

'Belangenverstrengeling bij SVB rond ICT-project'

Exterieur van de Sociale Verzekeringsbank Beeld © Google Streetview

Een schokkende gang van zaken bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Uit onderzoek van tv-programma Zembla blijkt dat bij een groot ICT-project enorme risico's genomen zijn met miljoenen aan belastinggeld. En er was sprake van belangenverstrengeling.

Zembla meldt dat op basis van interne documenten en verklaringen van oud-medewerkers van de SVB. Volgens hen heerst er een angstcultuur. Want alleen mensen die op hetzelfde spoor zaten als de leverancier van het computersysteem, Capgemini, bleven over, zegt een oud-medewerker. 

Manager op loonlijst leverancier
Vorig jaar trok de SVB de stekker uit het Multi Regelingen Systeem (MRS) na een investering van ruim 43 miljoen euro. Het systeem moest zorgen voor de uitbetaling van de kinderbijslag en AOW, maar heeft geen moment gefunctioneerd.

Uit het onderzoek van Zembla blijkt dat 'interne kritiek werd geweerd en het management leed aan een tunnelvisie'. Het blijkt dat één SVB-manager werd betaald via leverancier Capgemini. Dat wekte wantrouwen bij personeel van de SVB over de onafhankelijkheid van deze programmamanager.

Onprofessioneel
Capgemini liet de software op haar kantoor in India bouwen. Een oud-SVB'er zag hoe onprofessioneel het er daar aan toe ging. "Het was echt triest om te zien. Na lang doorvragen zeiden ze, dit gaat nooit werken." Zijn waarschuwingen vonden bij het Nederlandse management geen gehoor, stelt hij.

Tijdens de ontwikkeling en bouw werden kritische SVB'ers 'weg gemarginaliseerd', zegt de oud-werknemer. "Mensen waren bang."

Bron: RTL Nieuws