Ga naar de inhoud
Nederland

'Duizenden asielzoekers fraudeerden voor generaal pardon'

Beeld © ANP

Duizenden mensen die na het generaal pardon van 2007 een verblijfsvergunning in Nederland kregen, hebben gelogen over hun identiteit. Dat zeggen bronnen tegen de researchredactie van RTL Nieuws. Het nieuws wordt vandaag onthuld in het nieuwe programma Z Today op RTL Z.

Het generaal pardon betekende voor 28.000 mensen, die illegaal in Nederland verbleven, dat ze toch mochten blijven. Maar een aanzienlijk deel van hen loog daarvoor over zijn identiteit, blijkt nu. Vaak was dat handiger voor de procedure, bijvoorbeeld omdat alleen mensen in een bepaalde leeftijdscategorie onder het pardon vielen. 

Liegen nu probleem
Maar voor sommige 'generaal pardonners' vormt die valse identiteit inmiddels een probleem. Zij willen bijvoorbeeld hun familie over laten komen, maar de naam en geboortedatum die ze in Nederland hebben, past niet bij de paspoorten van hun vrouw en kinderen. Deze mensen proberen nu hun juiste identiteit alsnog geregistreerd te krijgen. Ook naturalisatie is een probleem, omdat de daarvoor benodigde geboorteakte in het land van herkomst niet klopt met de hier opgegeven identiteit.

Uit dossiers die RTL Nieuws inzag, blijkt dat er gemeenten zijn die daaraan meewerken. Er zijn ook mensen die naar de rechter stappen om alsnog hun gegevens te laten wijzigen. In alle zaken die RTL Nieuws zag, wees de rechter zo'n verzoek af.

'Veel liegende Chinezen'
Advocaat Sett heeft veel klanten uit de Chinese gemeenschap die acht jaar geleden generaal pardon kregen. "Ik schat dat 80, misschien wel 90 procent van de Chinezen niet is wie hij zegt dat hij is.", zegt Sett tegen RTL Nieuws.

Volgens Sett zijn de meeste mensen in deze groep niet om politieke redenen in Nederland. "Ze willen gewoon hier blijven, linksom of rechtsom, en dat is gewoon om economische redenen." In totaal kregen 1800 Chinezen destijds een generaal pardon.

'Meederheid loog'
Een IND-bron zegt tegen RTL Nieuws dat hij per week tientallen fraudezaken langs ziet komen. Een overheidsjuriste meldt ons dat een meerderheid van de generaal pardonners een geheel of gedeeltelijk valse identiteit heeft opgegeven.

Het ministerie van Veiligheid en Justite laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat er sinds 2012 een fraudemeldpunt bestaat voor dit soort gevallen. Sindsdien zijn er 32 mensen die onder het generaal pardon vielen onderzocht. In geen enkel geval is de verblijfsvergunning ingetrokken.

Verder meldt het ministerie dat er in 2014 van vijftig mensen die onder het generaal pardon vielen, de verblijfsvergunning is ingetrokken. In vier gevallen ging het om mensen die met hun identiteit hebben gefraudeerd.

Het programma Z Today is om 18.00 uur te zien op RTL Z

Meer op rtlnieuws.nl: 
Geheim politierapport: nieuwe fraude Oost-Europeanen