Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Dirk raapte 12.000 drankverpakkingen op: 'Het helpt allemaal niks'

Dirk Groot met een deel van zijn 'buit'. Beeld © Dirk Groot

Dirk Groot uit Purmerend heeft bijna een jaar straten, bermen en fietspaden van Nederland afgestruind om zwerfafval op te ruimen. Hij komt nu tot een teleurstellende conclusie: "Het is dweilen met de kraan open, mensen blijven hun afval op straat gooien."

"Sommige mensen gaan fietsen of laten hun hond uit, ik ga liever zwerfafval opruimen", vertelt Groot, die zichzelf de 'Zwerfinator' noemt, aan RTL Nieuws. "Het is ontspannend en je bent lekker buiten."

Ergernis

Zo'n drie jaar geleden liep Groot in de natuur en ergerde zich aan de grote hoeveelheid zwerfafval. "Sindsdien ruim ik een paar keer per week zwerfafval op, ben ik lezingen gaan geven op scholen over zwerfafval en begon vorig jaar september een onderzoek naar drankverpakkingen die buiten de prullenbakken belanden."

Duizenden blikjes, flesjes en kartonnen drankverpakkingen kwam Dirk Groot tegen tijdens zijn onderzoek. Sinds september vorig jaar maakte hij ruim 300 kilometer langs bermen, fietspaden en natuurgebieden. Van elke drankverpakking die hij vond, maakte hij een foto en noteerde hij de exacte vindlocatie. 

In de berm

De belangrijkste conclusie? "De opvatting dat als een omgeving schoon is, mensen minder geneigd zijn om afval in de omgeving te dumpen, klopt niet. Hoe vaak ik een bepaald traject ook opruimde, het hielp allemaal niks. Mensen bleven hun rommel gewoon even vaak in de berm gooien", vertelt Groot. 

Thumbnail

Foto: Dirk Groot

Bier en energiedrankjes

Toch vindt hij het opruimen van zwerfafval niet zinloos. "Nee, dat zeker niet. Want telkens als zwerfafval wordt opgeruimd, wordt de wereld weer een stukje schoner. Het helpt alleen niet bij het voorkomen van zwerfafval. Dat moet op andere manieren."

De 'Zwerfinator' hield ook bij waar de drankverpakkingen die hij vond van gemaakt waren en wat er in had gezeten. "Het waren vooral veel bierblikjes en blikjes van energiedrank. Ook zaten er opvallend veel waterflesjes tussen."

12.000 drankverpakkingen 

Top 3 van wat Dirk tijdens zijn wandeltochten van in totaal 337 kilometer tegenkwam:

  1. 7673 blikjes
  2. 3019 plastic flessen
  3. 936 drinkpakken

Volgens Groot kunnen fabrikanten van de dranken zwerfafval voorkomen. "Ik heb bijna geen flessen gevonden waar statiegeld op zit, dus dat systeem lijkt goed te werken. Maar ook consumenten moeten veel bewuster worden: neem zelf een drinkfles mee die je vult met kraanwater, in plaats van steeds opnieuw flesjes water te kopen."

'Het ligt overal'

Groot heeft zijn onderzoek aangeboden aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Ik hoop dat ze hierdoor inzien dat er veel meer zwerfafval is dan gedacht wordt, en ook dat het overal te vinden is. Gemeenten maken nu vaak schoon rond scholen en winkelcentra, maar er ligt minstens zoveel troep langs fietspaden, parkeerplaatsen, bij benzinestations en in de berm. Het beleid rond zwerfafval moet veranderen."

Tijdens het opruimen van het zwerfafval krijgt Groot vaak positieve reacties. "Een duim omhoog, of mensen die vertellen dat ze het zelf ook vaak doen", vertelt hij. Daarom blijft hij voorlopig gewoon doorgaan met zijn strijd tegen zwerfafval. "Dit is belangrijk, we zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de natuur. Ik hoop dat mensen bewuster worden en uiteindelijk stoppen met afval in de natuur te gooien."