Nederland

Grotere kans op kinderkanker door voeding moeder

11 september 2015 16:12 Aangepast: 11 september 2015 16:53

Aanstaande moeders moeten opletten wat ze eten: kankerverwekkende stoffen in de voeding van zwangere vrouwen kunnen het risico op kinderkanker vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Kankerverwekkende stoffen zitten ook in reguliere voeding of worden gevormd bij de bereiding. "Ik stond er van te kijken dat bij een normaal voedingspatroon die stoffen meetbaar terug te vinden waren", zegt hoogleraar Jos Kleinjans tegen RTL Nieuws.

De onderzoekers keken naar navelstrengbloed van 1151 pasgeboren baby's en zochten naar stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, zoals dioxinen, PCB's en nitrosamines. Deze stoffen werden dus inderdaad aangetroffen: de placenta houdt die niet tegen, en dat was wel de verwachting. Een foetus heeft daardoor geen bescherming tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Jongetjes gevoeliger
Vooral jongetjes bleken een groter risico op kanker te hebben, met name voor leukemie. Dit zou kunnen verklaren waarom leukemie vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes.

Het is onmogelijk voor zwangere vrouwen om alle kankerverwekkende stoffen weg te laten uit hun voeding, zegt Kleinjans. "Aanstaande moeders moeten proberen te vermijden om die stoffen binnen te krijgen. Ze moeten terughoudend zijn met gebarbecued of gegrild vlees. Ook kunnen ze beter zo min mogelijk gefrituurd eten."

'Je moet íets eten'
Volgens de hoogleraar zijn de mogelijkheden beperkt. "Voor een deel kan je het niet tegengaan: je moet toch íets eten." Kleinjans pleit ervoor dat voedinsmiddelenfabrikanten hun grondstoffen controleren op de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen. Het belangrijkste advies voor zwangere vrouwen blijft om gevarieerd en gezond te eten en niet te roken en drinken tijdens de zwangerschap.

Kanker bij kinderen is zeldzaam, maar wel één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge kinderen. Over de mogelijke oorzaken van het ontstaan van kinderkanker is nog weinig bekend. 

Meer bij rtlnieuws.nl:
Aspirine helpt kanker ontdekken

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`