Nederland

Geen wilde dieren meer in Nederlandse circussen

14 september 2015 06:02 Aangepast: 14 september 2015 10:07
Een circusolifant in Wit-Rusland (Archieffoto) Beeld © ANP

Het is nu echt voorbij: vanaf morgen mogen er geen wilde dieren meer optreden in het circus. Maar de eigenaar van olifant Buba, Circus Freiwald, doet nog een emotionele oproep om zijn dieren te mogen houden.

De discussie over wilde dieren in het circus woedt al jaren. De één noemt het een waardevolle traditie, de ander noemt het dierenmishandeling. In 2013 besloot het kabinet voor het laatste. Het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus is vanaf morgen van kracht.

Laatste show
Afgelopen weekend was daarom in Heerlen het laatste optreden van olifant Buba van Circus Freiwald. In Heerlen deed de directeur een emotionele oproep aan het publiek. "Zet dit op Facebook, stuur een brief naar de koning. Wij geven al het geld dat we verdienen uit aan advocaten, om dit ongedaan te krijgen." Een filmpje van de oproep verscheen op YouTube.

De Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) wil bezwaar gaan maken bij een Europese rechtbank. In totaal gaat het om vier circussen met elf wilde dieren die regelmatig in Nederland optreden. 

Bij wilde dieren gaat het onder meer om olifanten, zebra’s en tijgers. Alleen dieren die op de positieflijst staan mogen nog worden gebruikt voor optredens in het circus. Het gaat dan om dieren die meer gedomesticeerd zijn. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Nog een maand kijken naar olifanten in het circus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore