Ga naar de inhoud
Nederland

100-jarige gast van koningsdiner overleden: 'Haar laatste wens was vervuld'

Beeld © ANP

De oudste gast van het koningsdiner op 28 april is overleden. De vrouw uit Brunssum was samen met 149 anderen uitgenodigd door de koning, omdat ze dit jaar haar honderdste verjaardag vierde.

Ernestine Richardson-Bryan werd op 27 april 1917 op Sint-Maarten geboren en vierde haar 100ste verjaardag op de dag dat de koning 50 jaar oud werd. Ze was daarom één van de genodigden tijdens het koningsdiner op het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

In zijn toespraak voor de gasten noemde koning Willem-Alexander een aantal gasten bij hun naam. Richardson-Bryan werd ook genoemd, omdat ze de oudste aanwezige was.

ZIE OOK:Topkok Ron Blaauw over koningsdiner: 'Heel erg jaren 70 en veilig'

De Limburgse overleed op Bevrijdingsdag, een week na het feestelijke etentje, in het verzorgingshuis waar ze vanwege haar verslechterde toestand al een tijdje bedlegerig was.

Per ambulance naar Amsterdam

"Toch wilde ze absoluut bij het diner aanwezig zijn", vertelt haar dochter Yvette. Daarom werd ze per ambulance naar Amsterdam gebracht, het laatste stukje onder politie-escorte.

"Ze heeft alles bewust meegemaakt en van elke minuut van haar koninklijk onthaal genoten. Alleen op het einde was ze op", zegt haar dochter. "Mijn moeder wilde ten volle leven en hiermee werd ook haar laatste wens vervuld."