Asielzoekers in Nederland

Grote steden openen noodopvang vluchtelingen

15 september 2015 20:47 Aangepast: 16 september 2015 07:03
Noodopvang in een kazerne in Oirschot, uitgebreid tot 500 plekken. Beeld © ANP

Utrecht gaat 500 vluchtelingen onderdak bieden in de Jaarbeurs. Amsterdam opent een tijdelijke noodopvang voor 1500 asielzoekers.

Dat hebben de gemeenten vanavond laten weten. Beide steden zijn daarvoor benaderd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) omdat de opvanglocatie in Ter Apel vol zit.

Amsterdam morgen open
De opvang in Amsterdam gaat morgen open voor 300 mensen. Ze moeten zich melden op het station Amsterdam Centraal en worden bij de opvanglocatie geregistreerd door de vreemdelingenpolitie. Het is nog niet bekend waar ze zullen worden opgevangen.

In het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht worden vanavond 200 vluchtelingen ondergebracht. De komende dagen wordt dat aantal uitgebreid tot 500 mensen.

Kleinschalige opvang
Het gemeentebestuur van Utrecht had laten weten de voorkeur te geven aan kleinschalige opvang. Dat zijn gebouwen of plekken waar 200-250 mensen terecht kunnen. "Panden die tijdelijk geschikt gemaakt kunnen worden voor opvang", meldt de gemeente, "en waar een veilige, menswaardige omgeving kan worden geboden."

De gemeenteraad van Weert ging vanavond akkoord met de komst van 1000 asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne voor een periode van vijf jaar. Morgen komen de eerste vluchtelingen. Eerder vandaag liet Haarlem weten 350 mensen te willen huisvesten in de Koepelgevangenis. Ook in Arnhem wordt de Koepelgevangenis vrijgemaakt voor opvang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore