Algemene Beschouwingen 2015

Rutte schiet terug, dit zijn de punten van kritiek

17 september 2015 03:57 Aangepast: 17 september 2015 12:30
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is vandaag aan zet. Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen en Rutte gaat vanaf half elf zijn regeringsplannen verdedigen. Het is het belangrijkste debat van het jaar.

Gisteren mochten alle fractievoorzitters kritiek uiten en vragen stellen over de regeringsplannen van het kabinet, die tijdens Prinsjesdag officieel bekend werden gemaakt. Gisteravond werd tot na middernacht vergaderd

Rutte gaat daar dus vandaag op reageren. Vanaf 10:30 uur kun je het debat volgen via een livestream en liveblog op rtlnieuws.nl. We zetten alvast voor je op een rijtje wat je moet weten voor het debat vandaag begint: de belangrijkste punten van de eerste dag.

Te weinig geld voor veiligheid
Veel partijen hadden kritiek op de begroting van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Er moet meer geld vrijgemaakt worden voor veiligheid.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat het bij het ministerie van Veiligheid en Justitie na vijf jaar VVD-ministers een puinhoop is. CDA-fractieleider Sybrand Buma vindt dat het kabinet de veiligheid verwaarloost. “Onverantwoord en onacceptabel”, zei hij.

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben al gezegd dat ze openstaan voor aanpassingen. Ze hebben de steun van de andere partijen namelijk nodig in de Eerste Kamer.

Vluchtelingenproblematiek
Een groot deel van het debat ging over het vluchtelingenprobleem. PVV-leider Geert Wilders joeg partijen tegen zich in het harnas door te waarschuwen voor een massale toestroom van moslims. Hij zei dat we op dit moment helemaal niemand meer moeten toelaten.

Wilders las een, volgens hem geheime, lijst voor van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. "Bijna de helft van de gemeenten in Nederland dreigt straks onderdak te bieden aan een asielzoekerscentrum", zei hij. Jesse Klaver van GroenLinks zei 'geen greintje menselijkheid' te bespeuren bij Wilders en ook andere fractievoorzitters keurden de toon van zijn betoog af.

Lastenverlichting
Over de 5 miljard euro aan lastenverlichting die het kabinet wil, zijn de meningen verdeeld. Buma steunt het plan bijvoorbeeld, maar ziet de nieuwe vermogensrendementsheffing niet zitten. Het kabinet moet die twee plannen los van elkaar indienen, vindt hij.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) noemde de lastenverlichting 'de duurste verkiezingscampagne' ooit. Ze denkt het kabinet de maatregel wil doorvoeren, om de kans te vergroten dat de regeringspartijen bij de volgende verkiezingen herkozen worden.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore