Asielzoekers in Nederland

Minder controle illegaal werk door extra politie-inzet vluchtelingen

17 september 2015 11:52 Aangepast: 17 september 2015 12:05
Beeld © RTL Nieuws

De politie kan de komende tijd minder controleren op illegale werknemers. Oorzaak is de inzet van honderden politiemensen om de toestroom van vluchtelingen naar Nederland onder controle te krijgen.

In een interview met RTL Nieuws zegt Paul van Musscher van de Nationale Politie dat de inzet niet ten koste gaat van de basistaken van de politie en er niet minder 'blauw op straat' zal zijn. Maar de mensen moeten ergens vandaan komen. Het ligt volgens hem voor de hand dat het ten koste gaat van andere zaken, zoals de controle op illegale werknemers. 

Samenwerking is nodig
Volgens Van Musscher is het te danken aan de Nationale Politie dat er makkelijker met mensen geschoven kan worden. Er kan daardoor ook makkelijker samengewerkt worden. En die samenwerking is volgens hem hard nodig. 

Dit zijn de punten waar de politie nu op inzet om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen: 

  • Samenwerken met de marechaussee. 
  • Meer aanmeldplekken dan Ter Apel, Amsterdam, Rotterdam en Budel om de registratie van vluchtelingen op peil te brengen.
  • Met de marechaussee een team starten dat zich richt op mensensmokkel. 
  • Toezicht en handhaving intensiveren.

Verstopte pijplijn
Volgens Van Musscher is de registratie op zich wel op orde, maar is de instroom zo groot dat het enige centrum dat Nederland tot nu toe heeft in Ter Apel uit z'n voegen barst. "We gaan nu ook op andere plekken registratie doen, zodat veel meer partners de IND en de COA kunnen helpen om de verstopte pijplijn te ontlasten."

Hoe lang het nodig is om extra politiemensen in te zetten in verband met de vluchtelingenstroom, weet Van Musscher niet: "We gaan door zo lang het nodig is."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore