Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlander wint Ig Nobelprijs met onderzoek naar 'huh'

Tijdens de uitreiking wordt traditiegetrouw met papieren vliegtuigjes gegooid Beeld © EPA

Taalwetenschapper Mark Dingemanse heeft de Ig Nobel Literatuurprijs gewonnen. Hij deed onderzoek naar het woord 'huh?' en ontdekte dat het woord, of iets dat erop lijkt, in vrijwel iedere menselijke taal voorkomt.

De prijzen worden toegekend aan wetenschappers die met hun werk mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten.

Ig Nobel is een woordgrapje. De naam Alfred Nobel is gecombineerd met het Engelse ignoble. Ig- ontkent het volgende woord en ignoble betekent dus: gewoon, van lage kwaliteit of onwaardig. Maar laat je niet misleiden: de prijzen worden alleen toegekend aan echt wetenschappelijk onderzoek.

21 seconden plassen
Het is de twaalfde keer dat een Nederlander een Ig Nobelprijs wint. Er zijn tien categorieën, waaronder ook wiskunde, scheikunde en natuurkunde. In die laatste categorie won een team wetenschappers voor het testen van het biologische principe dat vrijwel alle zoogdieren hun blaas in ongeveer 21 seconden legen.

De prijzen werden uitgereikt op de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Dingemanse was daar niet, maar hij wordt later in Amsterdam gehuldigd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Deze onderzoeken zijn ook onderscheiden met een Ig Nobel

Bron: RTL Nieuws / ANP