Asielzoekers in Nederland

Arrestaties voor grootschalige smokkel Syrische vluchtelingen

18 september 2015 12:39 Aangepast: 18 september 2015 13:11
Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft twee Syriërs uit Eindhoven aangehouden voor het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa.

De hoofdverdachte is een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt ervan verdacht dat hij veel geld verdiende door met een aantal anderen op grote schaal Syrische vluchtelingen van Italië naar Nederland en andere West-Europese landen te smokkelen. Hij kreeg daarbij hulp van een 26-jarige neef uit Eindhoven.

7000 euro
De smokkelpraktijken begonnen in Turkije, waar vluchtelingen werden geronseld voor een overtocht per boot naar Griekenland of Italië. De verdachten werkten daarvoor samen met een 27-jarige Syrische medeverdachte in het buitenland, die contacten had met andere mensensmokkelaars.

Vluchtelingen moesten vooraf 7000 euro betalen. Bij aankomst betaalden ze het restant aan de chauffeur, voor een smokkelreis met een auto of een bestelbusje vanuit Italië 700 euro per persoon. Vermoedelijk vertrokken vanuit Milaan en Wenen dagelijks personenauto's en busjes naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Netwerk
Verschillende mensen reisden naar het buitenland om het geld op te halen dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. De neef wordt ervan verdacht dat hij vluchtelingen ronselde in Hongarije en Oostenrijk. 

Het onderzoek loopt al een jaar. Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald. De mensensmokkelaars hadden in Milaan, Athene, Wenen en Budapest vaste plekken waar vluchtelingen tijdelijk verbleven. 

Prijzen verdubbeld
In de afgelopen maanden verplaatsten de smokkelaars hun activiteiten naar Budapest. Vanwege het grote aanbod vluchtelingen verdubbelden ze ook hun prijzen. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal. Wie niet kon betalen werd ook niet gesmokkeld.

Het geld dat de smokkelaars verdienden stroomde vanuit Milaan, Wenen en Budapest via een bankier van de onderwereld naar Nederland. Contant geld werd ook tijdelijk bij een vrouwelijk familielid in Eindhoven bewaard. Ook die vrouw is vorige week aangehouden, maar zondag weer vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek.

Grenscontroles
De marechaussee onderschepte verschillende keren illegale transporten met mensen. Ook in Duitsland en Oostenrijk strandden voertuigen van de mensensmokkelaars met Syrische vluchtelingen door de ingestelde grenscontroles.

De hoofdverdachte en zijn neef zijn vorige week vrijdag aangehouden. Ze zitten vast. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore