Asielzoekers in Nederland

Minister: Vluchtelingen kunnen in kantoren wonen

18 september 2015 14:49 Aangepast: 18 september 2015 16:53
Vluchtelingen komen aan in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs. Beeld © ANP

Er worden creatieve oplossingen gezocht om plek te bieden aan alle vluchtelingen die Nederland binnenkomen. Minister Stef Blok (Wonen) zegt dat lege kantoren of andere leegstaande gebouwen mogelijk ook als opvanglocatie kunnen dienen.

Blok gaat later vandaag nog overleggen met Aedes, de organisatie van woningcorporaties, over de opvang van vluchtelingen. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is daar bij aanwezig.

"We gaan kijken naar creatieve oplossingen'', zei Blok. "Mensen hebben wel gewoon een dak boven hun hoofd nodig.'' Het huisvesten van asielzoekers in bijvoorbeeld kantoren kan de druk op de woningmarkt verlichten.

Samen de keuken delen
Aedes meldde vandaag al dat het op een aantal locaties kleine, vaak tijdelijke woningen wil neerzetten om de komende maanden tienduizenden vluchtelingen met een verblijfsstatus aan onderdak te helpen. Ook het onderbrengen van verschillende vluchtelingen in een sociale huurwoning, waarbij ze bijvoorbeeld samen de keuken delen, is een mogelijkheid.​

Dorine Manson, directrice van VluchtelingenWerk Nederland, pleitte eind vorige maand al voor opvang in lege kantoren en bejaardenhuizen. Als vluchtelingen daar ondergebracht worden, zouden daar ook studenten en anderen kunnen wonen, zei ze. Dat is volgens Manson goed voor de integratie van de buitenlanders.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore