Nederland

Nederland is Europees kampioen in bier exporteren

04 augustus 2017 16:40 Aangepast: 13 november 2017 05:53
Beeld © Getty Images

Van alle landen in de EU exporteert Nederland veruit het meeste bier. In 2016 ging er 1,9 miljard liter de grens over, blijkt uit cijfers die Eurostat vandaag publiceert in het kader van de Internationale Bierdag.

Omgerekend komt dat neer op zo'n 9,5 miljard glazen (fluitjes). Daarmee exporteren we meer dan de Duitsers, die uitkwamen op 1,7 miljard liter, en meer dan de Belgen (1,5 miljard liter), blijkt uit de cijfers van Eurostat. Per inwoner exporteren we 112 liter vanuit Nederland, terwijl dat in Duitsland maar 21 liter is. De Belgen halen ons per inwoner wel in, met 132 liter geëxporteerd bier per persoon.

Verreweg de meeste biertjes die in Nederland gemaakt worden, worden opgedronken naar Amerikanen. Maar ook de Chinezen, Canadezen, Koreanen en Zwitsers houden wel van een Nederlands biertje. 

Meer dan de helft geëxporteerd

In de bierproductie scoren we ook hoog binnen Europa. Met een bierproductie van 2,6 miljard liter - ofwel 7 procent van het totaal in Europa - staat Nederland op de vijfde plek. Daarmee staan we vlak voor België, dat vorig jaar 2,3 miljard bier exporteerde.

Duitsland is verreweg de grootste producent en nam met 8,3 liter ruim een vijfde van de Europese bierproductie voor zijn rekening. Ook het Verenigd Koninkrijk (5,1 miljard liter), Polen (4 miljard liter), en Spanje (3,7 miljard liter) blijven Nederland in productie voor.

Andersom importeert Europa het meest vanuit Mexico, waar de helft van de import vandaan komt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore