Ga naar de inhoud
Dode in gevangenis Zoetermeer

'Verdachte steekpartij gevangenis stalker Chantal Janzen'

Beeld © ANP

Wie de dader en het slachtoffer zijn van de steekpartij in de gevangenis in Zoetermeer is bekend. Maar de aanleiding van het dodelijke incident is volstrekt onduidelijk.

Het ging zondagmiddag helemaal mis in de gevangenis in Zoetermeer. De 25-jarige Johan R. 'ontplofte' en stak de 82-jarige Elbert G. dood. Hoe hij aan het steekwapen kwam en wat de twee samen deden, is nog onduidelijk. De SP en de PvdA hebben staatssecretaris Dijkhoff van Justitie om opheldering gevraagd.

Intussen wordt er steeds meer bekend over de verdachte en zijn slachtoffer:

Verdachte Johan R.:
Het AD noemt Johan R. 'een tikkende tijdbom'. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging omdat hij een scooterrijder had neergestoken. Die overleefde dat maar net. R. zou volgens Omroep West de scooter hebben willen jatten om naar het huis van Chantal Janzen te rijden. In de weken ervoor zou hij de presentatrice en actrice al vaker hebben lastiggevallen.  

R. is in 2014 onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar hij zelf niet aan wilde meewerken. De onderzoekers concludeerden volgens Omroep West dat hij lijdt aan een 'ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens'. Volgens de regionale omroep heeft de man in de gevangenis eerder een medegedetineerde iets aangedaan. Die zou hij in zijn gezicht hebben geschopt na een ruzie over een videospelletje. 

Slachtoffer Elbert G.:
De 82-jarige gedetineerde kwam uit Reeuwijk (Zuid-Holland). Hij werd daar in maart gearresteerd, omdat hij zou hebben geschoten op zijn makelaar van 52 jaar oud. 'Toen de politie arriveerde bleek dat de gewonde man de bejaarde in bedwang moest houden om nog erger te voorkomen', stond in het persbericht van de politie. De makelaar werd in zijn borst geraakt, maar overleefde de schietpartij.

Het AD meldde vlak na de arrestatie van Elbert G. dat de schietpartij had plaatsgevonden tijdens een bezichtiging van het huis van de man. Dat huis stond al een tijdje te koop voor 1,5 miljoen. G. werd verdacht van poging tot moord. Voor zover bekend was hij nog in afwachting van de rechtszaak.