Asielzoekers in Nederland

'Arme gemeentes vangen meeste asielzoekers op'

21 september 2015 07:50 Aangepast: 21 september 2015 08:11
Beeld © ANP

Gemeentes met inwoners met een laag inkomen hebben de afgelopen jaren veel vluchtelingen opgevangen dan gemeentes met rijke inwoners.

In ons land waren de afgelopen 10 jaar gemiddeld  zo'n 25.000 bedden per jaar beschikbaar voor asielzoekers in opvanglocaties. Bijna de helft van die bedden stonden in de honderd armste gemeentes, blijkt uit onderzoek van de NOS. De honderd rijkste gemeentes hadden samen plek voor 3354 asielzoekers.

Gemeentes als Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde, Het Bildt en Dongeradeel behoren tot de tien armste gemeentes van Nederland. Samen boden deze gemeentes jaarlijks plek aan bijna 4000 asielzoekers, meer dan de honderd rijkste gemeentes samen.

Geen verklaring
Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) zegt bij de NOS dat ze geen verklaring hebben waarom juist arme gemeentes veel vluchtelingen opvangen. COA zoekt naar grote gebouwen die leeg staan. Vooral in Noord-Nederland staan kazernes, verzorgingshuizen en vakantieparken leeg, aldus het COA.

Arme gemeentes krijgen met de asielopvang extra geld uit het gemeentefonds. Ook leveren asielzoekerscentra banen op. Gemeentes ontkennen bij de NOS dat ze om economische redenen kiezen voor vluchtelingenopvang.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kaart: worden asielzoekers opgevangen bij jou in de buurt?

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore