Asielzoekers in Nederland

'Laat omgeving van asielzoekerscentrum profiteren'

22 september 2015 04:23 Aangepast: 22 september 2015 05:08
Opvang in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot. Beeld © ANP

De PvdA en de VVD vinden dat asielzoekerscentra (AZC's) de werknemers en de bevoorrading die ze nodig hebben uit de directe omgeving moeten halen.

Nu zijn asielzoekerscentra verplicht om alles wat ze nodig hebben centraal in te kopen, waardoor omwonenden en lokale winkeliers er niet beter van worden. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken dient  een motie in om de buurt te laten profiteren: "Het opvangen van vluchtelingen moeten we gezamenlijk doen en vergt van iedereen een inspanning. Dan moet je de bakker op de hoek niet uitsluiten."

Vraagt veel van de buurt
Kuiken: "Het vraagt nogal wat van een buurt als er vluchtelingen worden gehuisvest. Het is daarom ook eerlijk als het werk dat erbij komt kijken gedaan wordt door mensen uit de buurt, en het eten dat nodig is wordt ingeslagen bij de lokale winkelier. Dan draagt iedereen een steentje bij en zorgen we tegelijkertijd voor nieuwe banen en een impuls voor de lokale economie."

De VVD staat positief tegenover het idee van de PvdA. "Volgens de VVD gebeurt het al, maar is het altijd goed als lokale ondernemers meer kunnen profiteren van de komst van asielzoekerscentra", zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore