Ga naar de inhoud
Nederland

Onderhoud Groene Draeck 223.000 euro duurder dan voorzien

Beeld © ANP

Het onderhoud van de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, was de afgelopen vijf jaar duurder dan gepland. Het ging om in totaal 223.000 euro extra. De komende jaren wordt er 95.000 euro per jaar uitgetrokken.

Nu is dat nog 51.000 euro. Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend. Hij reageerde op vragen van D66-leider Alexander Pechtold, die zich had verbaasd over de hoge onderhoudskosten in de begroting voor volgend jaar. Volgens Pechtold verdubbelen de kosten bijna. Als je zo'n lemsteraak nieuw zou kopen, zou die drie tot vier ton kosten, redeneerde Pechtold.

Geen standaard bootje
Rutte benadrukt dat De Groene Draeck geen standaard lemsteraak is door het 'bijzondere interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom'. Daardoor is 'zeer nauwkeurig en intensief onderhoud' nodig. Beatrix kreeg de boot in 1957 cadeau van het Nederlandse volk voor haar achttiende verjaardag.

Vorige week barstten Rutte en Pechtold in lachen uit toen het tijdens de Algemene Beschouwingen ging over de hoogte van het onderhoud voor de boot. 

 

Bron: RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore