GeenPeil over de streep

GeenPeil dwingt referendum af: hoe nu verder?

27 september 2015 19:00 Aangepast: 27 september 2015 23:34
Beeld © ANP

Voor het eerst is het gelukt om 300.000 handtekeningen binnen te halen voor een raadgevend referendum. Maar komt het er nu echt, het referendum dat GeenPeil wil? En wat gebeurt daar dan mee? Vier vragen en antwoorden.

1. De 300.000 handtekeningen zijn binnen. Dik. En nu? 
Nu is de Kiesraad aan zet. De Kiesraad controleert binnen een week of er voldoende geldige handtekeningen zijn binnengekomen en besluit of er een raadgevend referendum komt. Zo ja, dan gaat de referendumcommissie aan het werk. Die bepaalt de datum van de stemming: in elk geval binnen zes maanden na het besluit van de Kiesraad. De referendumcommissie geeft daarna informatie over de inhoud het verdrag waarover moet worden gestemd en bevordert het debat door het verstrekken van subsidies. De gemeenten organiseren de stemming en verzorgen de inrichting van het stembureau.

2. Wat is dat eigenlijk, een raadgevend referendum? 
Sinds 1 juli 2015 kan iedereen een raadgevend referendum aanvragen over een aangenomen, maar nog niet in werking getreden wet of verdrag. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Er zijn namelijk onderwerpen die van een referendum zijn uitgesloten, zoals het Koninklijk Huis, de Grondwet of begrotingen. 

3. Moet de regering iets doen met de uitkomst? 
Het referendum is raadgevend. Als de meerderheid tegen de wet stemt én de opkomst is hoger dan 30 procent, dan moet de overheid de wet opnieuw in overweging nemen. Is de opkomst lager dan 30 procent of stemt de meerderheid voor de wet, dan treedt de wet in werking. Maar de overheid mag de uitkomst van een referendum dus naast zich neerleggen. Toch wordt het politiek een lastig verhaal als de uitspraak van een grote groep burgers genegeerd wordt. D66-Kamerlid Gerard Schouw zei daar eerder over: "Deze wet geeft burgers de serieuze mogelijkheid om zich uit te spreken en zij krijgen een belangrijke stem in het beslissingsproces van de regering. Het zou oneerbiedig zijn het te zien als een opiniepeiling die te pas of te onpas ingezet kan worden."

4. Welke gevolgen kan dit hebben voor het verdrag?
Het associatieverdrag met Oekraïne is een gemengd akkoord. Niet alleen de Europese Unie en Oekraïne zelf, maar ook de parlementen van alle lidstaten moeten het goedkeuren. Dat is inmiddels gebeurd. Maar omdat in Nederland een aanvraag voor een referendum loopt, is de goedkeuring nog niet officieel. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Tijd voor een referendum over Europa? Vijf vragen over #geenpeil

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore