Ga naar de inhoud
Nederland

Rookverbod in eigen tuin: 'We moeten beseffen dat roken niet normaal is'

Beeld © ANP

Clean Air Nederland stapt naar de rechter om een rookverbod af te dwingen in tuinen en op balkons wanneer buren er last van hebben.

De antirokersvereniging moet alleen nog bepalen met welke casus zij de meeste kans maakt op de gewenste gerechtelijke uitspraak. 

Natuurlijk, voorzitter Tom Voeten begrijpt best dat hij niet alle tienduizenden rokers in Nederland individueel kan aanklagen voor iedere keer dat door hen 'onschuldigen' in aanraking komen met tabaksrook. Hij gaat op zoek naar de meest schrijnende gevallen in ons land.

Er moet daarna een afschrikwekkende, of in ieder geval een waarschuwende werking uitgaan van een rechtszaak, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het gaat erom dat de publieke opinie over roken verandert." Want het gevoel van vrijheid dat de tabaksindustrie propageert, geeft een volkomen verkeerd beeld. "We moeten beseffen dat roken niet normaal is."

Privésfeer
Of zo'n zaak echt kans maakt? Daarover verschillen Voeten en Michel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, van mening. Laatstgenoemde spreekt in het AD de verwachting uit dat rokers niet hoeven te vrezen dat zij straks zelfs niet meer in eigen tuin mogen roken.

"In de privésfeer mag je meer dan in de publieke ruimte", reageert hij. Bovendien zal het moeilijk worden voor de klager om aan te tonen dat je rokende buren onrechtmatig handelen. "Als iemand longkanker heeft, komt dat dan door zijn rokende buurman, of rookte hij ook mee in het café?"

Bijna misdadig
Clean Air Nederland ziet zich echter gesteund door een Duitse zaak. Daar werd vorig jaar een man uit zijn appartement gezet omdat zijn rookgedrag zorgde voor 'een ernstige aantasting van het woongenot' van de bovenburen.

Soortgelijke zaken van Nederlandse bodem zijn bekend bij Voeten. "Ik denk meteen aan een bejaarde vrouw die ziek wordt in haar eigen flat, omdat haar onderbuurman continu sigaren zit te roken op zijn balkon. Of flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig."

Uiteindelijk zal de lobby tégen roken zegevieren. "Roken kan niet meer", zegt Voeten. "Het bezorgt de maatschappij miljarden euro's schade. Ieder jaar sterven 20.000 rokers en overlijden er 3000 mensen door meeroken. Dat past niet meer in deze tijd. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat iedereen dat door heeft."

Clean Air Nederland hoopt 'in de loop van volgend jaar' een eerste zaak voor de rechter te kunnen te brengen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws