Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Ex-topman ziekenhuis verdacht van fraude

03 mei 2017 13:08 Aangepast: 28 juli 2017 05:00
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt voormalig ziekenhuistopman Rob Z. van valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Dat bevestigt het OM na berichtgeving van het FD. Rob Z. was vier jaar lang topman van het Streekziekenhuis Walcheren, inmiddels onderdeel van het Admiraal de Ruyterziekenhuis. In 2009 werd hij ontslagen met een royale, langlopende wachtgeldregeling.

Begin 2011 kreeg hij een nieuwe goedbetaalde baan, als topman van zorginstelling Magentazorg. Magentazorg betaalde dat jaar, inclusief de vergoeding voor een interimbureau, 309.000 euro voor de diensten van de topman. Daarmee leek Z. het recht op wachtgeld van zijn oude werkgever te verliezen.

Verdachte constructie

Z. stelde echter te werken voor een Brits bedrijf, waar hij was ingehuurd voor slechts 40.000 euro. Dat Britse bedrijf zou hem via een interim-bureau hebben gedetacheerd bij zijn nieuwe werkgever.

Het ziekenhuis vertrouwde de constructie niet, en draaide de wachtgeldkraan dicht. Maar de ex-directeur dwong voor een arbitragerechtbank af dat het ziekenhuis de betalingen voortzette, omdat niet bewezen kon worden dat hij sjoemelde. Wel moest Z. bijna 70.000 euro terugbetalen. De wachtgeldregeling kostte het ziekenhuis uiteindelijk ruim 400.000 euro.

Valse documenten

Nu blijkt dat de zaak, die begin 2012 aan het licht kwam, daarmee niet is afgelopen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij in de arbitragezaak valse documenten gebruikte, om zijn werkelijke inkomen te verdoezelen. Die documenten zouden ten onrechte stellen dat hij geen eigenaar was van de bedrijven, die in de constructie werden gebruikt. Ook wordt Z. verdacht van onjuiste aangiften voor zijn inkomstenbelasting.

De ex-zorgtopman staat morgen voor de rechtbank in Arnhem. Z. reageerde niet op een telefonisch verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore