Ga naar de inhoud
Nederland lobbyt bij VN

Nederland gaat leiders VN-missies trainen

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte in vergaderzaal VN. Beeld © ANP

Nederland gaat samen met de Verenigde Staten en Rwanda trainingen geven aan Afrikaanse en Europese leidinggevenden van VN-missies in Afrika. De bedoeling is dat de missies daardoor beter in staat zijn om burgers te beschermen.

Premier Mark Rutte heeft dat de VN-top in New York aangekondigd op een speciale bijeenkomst over VN-missies. Nederland was daar op verzoek van de VS mede-gastheer van. De Amerikaanse president Barack Obama was ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Ervaring in Mali
De trainingen moeten er toe leiden dat VN-troepen burgers effectiever kunnen beschermen door bijvoorbeeld een betere samenwerking tussen militairen, politie en civiele medewerkers in een missie. Nederland put voor de trainingen onder meer uit ervaringen die zijn opgedaan tijdens de VN-missie in Mali.

Premier Rutte meldde in zijn speech ook dat de Nederlandse bijdrage aan de missie in Mali (Minusma) met een jaar wordt verlengd. De Tweede Kamer stemde hier twee weken geleden mee in. In Mali zitten ongeveer 450 Nederlandse militairen, politieagenten en burgers die onderdeel zijn van de missie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom is het belangrijk dat Nederland lid wordt van de Veiliheidsraad?