Asielzoekers in Nederland

Gemeenten: geen huizen voor asielzoekers

25 september 2015 07:08 Aangepast: 25 september 2015 10:19
Beeld © ANP XTRA

Asielzoekers worden volgens afspraak verspreid over heel Nederland, maar 80 procent van de Nederlandse gemeenten heeft geen plek voor toegelaten vluchtelingen.

Slechts één op de vijf gemeenten heeft voldoende woonruimte voor het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsstatus. Dat blijkt uit een enquête van NRC Next en onderzoeksbureau Overheid in Nederland onder wethouders van 213 gemeenten.

Volgens de meeste wethouders leidt het huisvesten van asielzoekers tot verdringing op de sociale huurmarkt, gezinnen en alleenstaanden moeten nog langer wachten op een woning. Allerlei groepen staan in de wacht: ouderen, studenten , gezinnen, gehandicapten. Bijna een kwart van de wethouders zegt tegen de krant dat er weerstand is van burgers tegen de komst van statushouders en asielzoekers. "Het gemor onder burgers nam al toe door de lange wachtlijsten voor woningen. De toename van het aantal statushouders stimuleert dat", aldus een van hen.

Budgetten wegbezuinigd
De gemeenten zelf maken zich vooral druk over de kosten van integratie van de asielzoekers. Slechts 17 procent van de lokale bestuurders zegt daar genoeg budget voor te hebben. Wethouders klagen dat de budgetten voor inburgering en taalcursussen zijn wegbezuinigd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie aan de NRC weten 'in onderhandeling' te zijn over budgetten voor integratie. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Gemeenten krijgen 40 euro per asielzoeker

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore