Ga naar de inhoud
Nederland

Laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins dood

Beeld © EPA

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is ruim twee weken geleden overleden in Duitsland. De uitvaart heeft plaatsgevonden in besloten kring. Bruins was 94 jaar oud.

Volgens zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka is Bruins overleden aan 'ouderdom'. Bij de uitvaart waren volgens hem weinig mensen. Over zijn persoonlijke contact met Bruins wil hij niet veel kwijt: "Ik was zijn advocaat, dus ik heb hem zo goed mogelijk vertegenwoordigd.''

Bruins zat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de gevreesde Sicherheitsdienst. Hij kreeg vanwege zijn brute optreden de bijnaam het 'Beest van Appingedam'. Bruins was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die nog op vrije voeten was.

Ter dood veroordeeld
Bruins werd kort na de oorlog in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. Die straf werd later omgezet in levenslang. Bruins was daarvoor al naar Duitsland gevlucht, waar hij sindsdien woonde.

De Nederlander ontsnapte 8 januari dit jaar aan een levenslange celstraf. Volgens de rechtbank in Hagen was er onvoldoende bewijs dat hij schuldig is aan moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in september 1944. Het viel niet meer te reconstrueren dat Bruins de verzetsman na een vooropgezet plan heeft doodgeschoten, concludeerde de rechtbank. De rechters zijn er wel van overtuigd dat Bruins schuldig is aan doodslag op Dijkema. Maar dat misdrijf is na 69 jaar verjaard, concludeerde de rechtbank.

Stilzwijgen nooit doorbroken
In het Dagblad van het Noorden reageren nabestaanden van de slachtoffers van Bruins. Eén van hen is Fred Goetze, de schoonzoon van Aukeline Blokzijl (99), de zus van de vermoorde verzetsstrijder en medeaanklaagster in de zaak tegen Bruins."Voor haar was de zaak eigenlijk afgesloten na de uitspraak van de rechtbank'', zegt Goetze. "En hij was al zo oud.''

Aldert Klaas Veldman uit Ten Boer, de neef van Dijkema, was nauw betrokken bij de rechtszaak tegen de moordenaar van zijn oom. Veldman overleed in maart vorig jaar. Volgens zijn vrouw zou hij vrede hebben gehad met het overlijden van Bruins. "Maar hij heeft het altijd jammer gevonden dat Bruins nooit het stilzwijgen heeft doorbroken."