Eindrapport MH17

'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'

13 oktober 2015 13:02 Aangepast: 13 oktober 2015 14:16
Beeld © ANP

Oekraïne had het luchtruim moeten sluiten. Dat staat in het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Presentatie eindrapport MH17

Joustra gaf aan dat het geen uitzondering was dat het toestel van Malaysia Airlines over het gebied vloog. Tussen 14 en 17 juli vlogen 61 verschillende maatschappijen over het conflictgebied. Op 17 juli, de dag van de ramp, vlogen in totaal 160 passagiersvliegtuigen over Oost-Oekraïne.  

Luchtruim 
Joustra wees erop dat in de maanden voor de ramp zeker zestien Oekraïense militaire vliegtuigen en helikopters door rebellen uit de lucht waren geschoten. "De Oekraïense autoriteiten wisten dat, maar sloten het luchtruim niet'', zei Joustra.

Kiev zag niet genoeg aanleiding daarvoor. De onderzoekers zijn het daar niet mee eens. Joustra: ,,Niet alleen de staat Oekraïne, ook luchtvaartmaatschappijen, andere landen en internationale organisaties hebben de risico's niet adequaat ingeschat. Niemand dacht aan een bedreiging voor civiele vliegtuigen.''

Passage eindrapport
"De Oekraïense autoriteiten hebben niet overwogen om het luchtruim boven het oostelijk deel van Oekraïne geheel te sluiten voor de burgerluchtvaart. In de verklaringen van de Oekraïense autoriteiten op 14 en 17 juli 2014 over de beschietingen van militaire vliegtuigen was sprake van de inzet van wapensystemen die kruishoogte van burgervliegtuigen kunnen bereiken. Deze verklaringen gaven naar het oordeel van de Onderzoeksraad voldoende aanleiding om het luchtruim boven het conflictgebied uit voorzorg te sluiten."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore