GeenPeil over de streep

Jan Roos is blij: 'Hier gaat op gedronken worden'

14 oktober 2015 12:12 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Jan Roos is blij. Beeld © ANP

Eigenlijk is hij niet echt van de emoties, maar: Jan Roos is 'bijzonder blij' met het besluit van de Kiesraad. 'Dit is een grote overwinning.'

'Laat het alsjeblieft gebeuren', dacht Jan Roos van het comité GeenPeil bij zichzelf toen hij vanochtend tegenover de Kiesraad in den Haag zat. "We hadden er zo hard aan gewerkt met z'n allen." GeenPeil wil een raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU.

Ja, van tevoren was de woordvoerder van het comité GeenPeil 'een beetje zenuwachtig'. "Ik heb prima geslapen. Maar als je daar dan zit, wil je wel dat alles slaagt." Hij ging er wel vanuit, overigens, dat het zou lukken. "We hadden meer dan genoeg handtekeningen." Maar toch schoot het doemscenario door zijn hoofd: wat nou als de Kiesraad toch een regeltje ergens vandaan weet te toveren en alles niet doorgaat? 

'Niet staan gillen'
Maar dat doemscenario bleef, gelukkig voor Roos, in de kast. Roos hoorde dat er, zoals hij zo graag wilde, een referendum gaat komen. "Ik heb niet staan gillen of juichen. Zo ben ik niet. Ik heb mijn medestanders een hand gegeven. En ja: ik was blij." 

Volgens Roos is GeenPeil pas geslaagd als er een opkomst van minimaal 30 procent is én als de politiek de uitslag van het referendum écht serieus neemt. "Ik hoop dat Nederland uit z'n stoel komt. Opstaat. Heel veel mensen vinden dat ze te weinig inspraak hebben. Wij bieden ze een handvat."

Maar voor nu is het feit dat het referendum er komt, ook al een grote overwinning voor Roos. "Ik ga vanavond echt wel even wat drinken om dit te vieren."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore