Nederland

Die griepprik, helpt die wel? En is ie gevaarlijk?

16 oktober 2015 11:45 Aangepast: 16 oktober 2015 19:30
Beeld © ANP

Vijf miljoen Nederlanders krijgen dit jaar een uitnodiging voor de griepprik, maar een steeds grotere groep haalt hem niet. Huisarts en griepexpert Ted van Essen legt uit waarom je dat dus wel moet doen. En heeft het zin om een prik te halen als je kerngezond bent?

1. Hoeveel mensen krijgen een griepprik?
Mensen die bij de risicogroepen horen, zoals chronisch zieken en ouderen, krijgen een uitnodiging voor een vaccinatie. Vorig jaar gingen 3,5 miljoen mensen daadwerkelijk een prik halen, één op de vijf Nederlanders. Het gezondheidsinstituut RIVM verwacht dat dit aantal dit jaar minder zal zijn omdat de huisartsenpraktijken maar 3,4 miljoen vaccins hebben besteld. Vooral mensen tussen de 60 en 65 jaar zouden ervoor kiezen zich niet te laten inenten. 

2. Hoe komt het dat minder mensen een prik halen?
Mogelijk doordat het vaccin van vorig jaar niet werkte. Dat gebeurt één keer in de zoveel jaar. Het influenzavirus verandert elk jaar een klein beetje. Dus het vaccin ook. Wetenschappers schatten die verandering meestal goed in, maar vorig jaar ging het mis. Dat betekent dus dat de griepepidemie heel heftig was. Mensen die vorig jaar een prik haalden en toch ziek werden, zouden kunnen denken dat het niet helpt.

In deze reportage van vorig jaar kun je zien waarom de injectie niet werkte:

3. Maar hoe weten we of het dit jaar wel werkt?
"Dat weten we niet zeker, maar de signalen uit landen waar de winter al achter de rug is, zijn goed", zegt huisarts Van Essen. Het is sowieso beter om de prik wél te halen, want de kans dat hij effect heeft, is vele malen groter dan dat-ie niet werkt.  

4. En de bijwerkingen dan? Soms lees je dat zo'n prik gevaarlijk zou zijn.
"Indianenverhalen", reageert Van Essen resoluut. Volgens hem is het onzin dat het griepvaccin gevaarlijk is. Het is het meest onderzochte vaccin ter wereld, zegt hij, en de enige echte bijwerking zou zijn dat je wat last van je arm kunt krijgen door de injectie.

5. Ah, en dan zijn er nog die mensen die de griep verwarren met verkoudheid.
"Ja, op dit moment zijn bijvoorbeeld veel mensen verkouden. Maar dat is geen griep. Als je echt griep hebt, kun je een paar dagen niet werken. Je hebt hoge koorts en alles doet zeer. Daarbij: de echte griepepidemie begint meestal pas in februari of maart. Als we pech hebben, is dat eerder, maar zeker niet voor november."

6. Moeten we ons zorgen maken dat minder mensen de prik halen?
"Nou, ik zou mensen aanraden het toch te doen. Het is zonde", vindt Van Essen. Elk jaar vallen er doden door griep, een prik kan dit aantal verminderen. Overigens zijn we in Nederland nog steeds koploper met de griepprik. In de meeste landen is het percentage dat zich laat inenten een stuk lager. "Dat komt doordat we dit in Nederland goed georganiseerd hebben."

7. Zouden gezonde mensen, die dus niet onder de risicogroep vallen, ook een prik moeten halen?
Het kan in elk geval geen kwaad. Als je bijvoorbeeld niet te missen bent op je werk of als je topsporter bent, is het toch wel prettig als je niet ziek wordt. Ik laat het altijd aan de mensen zelf over.

8. Kost de griepprik geld?
Voor mensen die de uitnodiging krijgen, wordt de prik vergoed. Als je vrijwillig een prik wilt halen, kan dat, maar dat kost zo'n 25 euro. Wellicht de moeite waard als je daardoor voorkomt dat je een paar dagen ziek op bed ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore