Ga naar de inhoud
Nederland

Permanente piep in je oren door harde muziek, lekker boeiuh!

Beeld © ANP

Jongeren weten dat ze gehoorbescherming nodig hebben als naar clubs of festivals gaan. En ze weten dat als ze gehoorschade oplopen daar niets meer aan te doen is. Toch heeft het grootste deel (72 procent) maling aan de risico's, blijkt uit onderzoek.

Een zoemend geluid of irritante piep: een ruime meerderheid van de jongeren (76 procent) weet dat het een risico is als ze geen oordoppen in doen tijdens het stappen. Eenzelfde meerderheid weet bovendien dat als die piep niet meer weggaat, hij ook niet te behandelen is. Echte gehoorschade is vaak permanent.

Pieeeeeeeeepppp
Ook zegt 57 procent van de jongeren al wel eens een piep in de oren te hebben gehad. Maar in veel gevallen ging die over. En daarom vinden ze het niet nodig in de toekomst wel hun oren te beschermen. Slechts 5 procent van de jongeren gebruikt altijd gehoorbescherming.

Aan het onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis deden 832 Nederlanders mee. Ze verwijzen naar een recent onderzoek van het UMC Utrecht waaruit bleek dat festivalbezoekers zonder gehoorbescherming ruim vijf keer zoveel risico lopen op gehoorschade

Meer op rtlnieuws.nl: