Ga naar de inhoud
Nederland

Proef: ICT-opleiding speciaal voor vluchtelingen

Beeld © ANP

Hoogopgeleide vluchtelingen met een ICT-achtergrond kunnen vanaf volgend jaar aan de Hogeschool Utrecht (HU) beginnen met een speciaal voor hen ontwikkelde opleiding.

Het gaat om een proef. In eerste instantie kunnen er maximaal dertig vluchtelingen aan meedoen. De studenten krijgen in zes maanden tijd een intensieve opleiding in de Nederlandse taal en ICT. Daarna kunnen ze instromen bij een reguliere ICT-studie aan de HU en daar een Nederlands diploma halen.

De vluchtelingen mogen met behoud van uitkering meedoen aan de opleiding. Om de opleiding te betalen, kunnen ze een lening afsluiten. Hoe duur de opleiding wordt, is nog duidelijk. 

Groot tekort aan arbeidskrachten
Het experiment is opgezet omdat er op dit moment veel hoogopgeleide asielzoekers naar Nederland komen. In de ICT-sector is een groot tekort aan arbeidskrachten. "Dit biedt deze groep mensen toekomstperspectief'', meldt de gemeente. Het is de bedoeling om de proef later uit te breiden.

Afgelopen week hebben zich 2200 asielzoekers gemeld in Nederland. Dat zijn er ongeveer 300 minder dan de week daarvoor. Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) durft aan de lichte daling geen conclusies te verbinden. Het aantal asielverzoeken is nog steeds hoog, geeft hij aan.

Noodopvang nodig
De wekelijkse instroom varieerde volgens cijfers van het ministerie de afgelopen weken tussen 2400 en 4200.

Er zijn nog steeds locaties voor noodopvang nodig. Asielzoekerscentra zitten vol en de doorstroom van mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning naar een gewone woning verloopt langzaam: per week verlaten ongeveer 500 van hen een azc.

Meer op rtlnieuws.nl: