Nederland

Zo laat je je computer niet gijzelen door ransomware

12 mei 2017 20:38 Aangepast: 27 december 2019 08:36

Windows-computers worden wereldwijd gegijzeld door een gigantische ransomware-aanval. Ook in Nederland worden computers gegijzeld. Daarom leggen we hier uit hoe je kan voorkomen dat jouw computer wordt gegijzeld.

1. Hoe werkt ransomware?

Het virus komt meestal binnen via een vage e-mail met een bijlage. Als je die opent, versleutelt ransomware zonder dat je het in de gaten hebt al je belangrijke bestanden: je foto’s, tekstbestanden, muziek en films. Pas als al die bestanden 'gegijzeld' zijn door de cybercriminelen krijg je een waarschuwing. Er komt een aftelklok (zie afbeelding hieronder) in beeld die aangeeft hoeveel tijd je hebt om losgeld te betalen om je bestanden weer terug te krijgen. 

Je moet de crimineel meestal betalen met Bitcoins. Dat doen ze om onzichtbaar te blijven. Als je niet betaalt, worden al je bestanden vernietigd. Er zijn al veel bedrijven en particulieren slachtoffer geworden van ransomware, meldt Europol. De schade loopt in de miljoenen en de daders zijn nauwelijks te pakken.

Thumbnail

2. Hoe voorkom je besmetting met ransomware?

Het belangrijkste is om nooit mails te openen van afzenders die je niet kent of vertrouwt, zeker als de mailtjes onverwachts komen. Open ook nooit bijlagen bij die mailtjes. 

Zorg ervoor dat je regelmatig je antivirusprogramma bijwerkt. Houd ook updates van Windows goed bij. Voor je webbrowser, pdf-programma, java en flash geldt hetzelfde: controleer regelmatig of je nog de meest recente versies gebruikt. 

3. Wat kun je doen om de gevolgen van ransomware zo klein mogelijk te houden?

Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke bestanden op een externe harde schijf die niet standaard aangesloten is op je computer. De ransomware zoekt bij een besmetting ook naar netwerkschijven en aangesloten usb-schijven die dan ook direct versleuteld worden. Ook opslag via de cloud is niet altijd veilig voor het virus. 

4. En wat als je computer al besmet is?

Dan ga je naar de website No More Ransom. Op deze site zijn decryptingsleutels en andere hulpmiddelen te vinden die de ransomware kunnen uitschakelen of omzeilen.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Gigantische ransomware-aanval gijzelt computers wereldwijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore